Felle strijd aan het net.
Felle strijd aan het net. Foto: Paul Bolt

Weer een vlotte wedstrijd Xanthos Heren 4

Algemeen

ZETTEN - Afgelopen dinsdagavond 28 maart speelde het Heren 4 team van volleybalvereniging Xanthos uit Zetten een thuiswedstrijd tegen een geduchte tegenstander, namelijk Woudenberg Heren 3.

We lopen inmiddels een beetje naar het einde van de competitie en in deze fase maakt winst of verlies voor Xanthos H4 niet zoveel meer uit. Het team is uit de degradatiezone en promotie zit er dit jaar net niet meer in. Wat over blijft is spelvreugd, daar waar mogelijk inspelen op het volgende seizoen en, last but not least, het publiek een spectaculaire avond bezorgen. Dat is dinsdagavond in alle opzichten ruimschoots gelukt. En dat was gezien de samenstelling van het team dit keer een opzienbarende prestatie. 

Normaliter is de helft van de spelers van dit team te vinden in de categorie ‘opa’. Verder bestaat het uit een paar spelers die de titel ‘jeugd’ nog mogen dragen, naast nog enkele tussenvormen. Mede door de afwezigheid van een aantal geblesseerden en anderen met bezigheden buitenshuis, werd de bezetting deze avond uiterst penibel. Op papier dus niet de ideale situatie om kansrijk tegenstand te bieden tegen de virtuele nummer 1 van deze competitie. Daarom is dankbaar gebruik gemaakt van de hulp van aanvullingen uit de Jeugd, het Dames 2 en het Heren 3 team. Deze tactische meesterzet pakte verbluffend goed uit. 

Na een aarzelend begin werd besloten de eerste set op te offeren en die vervolgens te benutten om op elkaar ingespeeld te raken. Deze strategie leek in de tweede set prima te werken, gezien de ruime voorsprong die in de beginfase werd opgebouwd. Hieraan, en aan de hoop op setwinst, werd echter op bruuske wijze een einde gemaakt door deze genadeloze tegenstander. 

Achteraf gezien waren de setstanden (de derde en vierde set werden nipt verloren), noch het verlies van de wedstrijd, van groot belang. Het heeft dan ook geen zin hier lang bij stil te staan. Dit team presteert het om een wedstrijd te spelen op karakter en spelvreugd, zonder daarbij het belang van het publiek uit het oog te verliezen. Door de bal zo lang mogelijk in het spel te houden werd onderwijl geprobeerd de tegenstander te verleiden tot het maken van fouten. De toeschouwers zaten dan ook regelmatig op het puntje van hun stoel en schreeuwden Xanthos vooruit. Dat leidde er mede toe dat er bij vlagen verbluffend spel werd getoond, op sommige momenten zelfs adembenemend. Dat laatste gold af en toe letterlijk, vooral na een lange rally.

Voor Xanthos H4 was dit de laatste thuiswedstrijd en we zullen tot na de zomervakantie moeten wachten op weer zo’n boeiende, meeslepende en sensationele wedstrijd in de sporthal van Zetten. Want hoe je het ook went of keert, we kunnen niet anders concluderen dan dat het afgelopen seizoen dit team DE smaakmaker was op de dinsdagavonden in de Wanmolen in Zetten.