De bingodames van links naar rechts: Ria Korthouwer & Ank Baaijens. (foto: Ellen Koelewijn)
De bingodames van links naar rechts: Ria Korthouwer & Ank Baaijens. (foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Jubileumfeest in Elst want de Huiskamer bestaat vijf jaar

'Ontmoetingen zijn elke keer geluksmomenten’

ELST - Als de taxi donderdags voor de deur staat, veert Dora Kuster op. Ze kijkt er elke week naar uit om met haar buren naar de Huiskamer van Elst te gaan. Dat trefpunt voor ouderen is een doorslaand succes. Op donderdag 6 april is het zelfs tijd voor een feestje. De Huiskamer bestaat dan vijf jaar. 

Door Vincent Bos 

"Als je alleen bent, kijk je er echt naar uit om anderen in de Huiskamer te ontmoeten", zegt Dora Kuster (85). Ze zag er na vijftig jaar haar vriendin weer. Die is nu verhuisd naar een zorgcentrum in Arnhem. Maar als Hester van Aalst Dora belooft er samen een keer heen te gaan, is de glimlach meteen terug. 

Deze keer zitten de ouderen in sociaal cultureel centrum De Wieken voor de laatste bingo in de winterperiode. Ze worden getrakteerd op lekkernijen. Het glaasje advocaat valt uiteraard in de smaak. "En eigenlijk moet je met je vinger het restje uit het glaasje halen", lacht Dora Kuster. Dat doet ze uiteindelijk toch maar niet.  

Het tekent de ontspannen sfeer. Het geeft aan waarom de ouderen zo graag naar de Huiskamer komen. Eerst kwamen ze voor de wekelijkse bijeenkomsten bijeen in de bibliotheek aan het Europaplein. Maar het werd zo druk dat naar een andere locatie uitgekeken moest worden. Dat werd uitvaartcentrum Aster.

Het succes van de Huiskamer is volgens John Baaijens, erbij betrokken vanaf het eerste uur, gelegd door Hans Kemperman en Ria Korthouwer die de bezoekers een warm welkom gaven. "Bovendien zat ik in het sociaal kernteam en deed mee aan de huisbezoeken voor 75plussers. Daardoor kende ik veel mensen. Ze hadden wel eens van de Huiskamer gehoord. En dan stelde ik voor ze een keer op te komen halen. Vooral de warme ontvangst deed de mensen goed." 

"Mensen gingen intussen gewoon door met het ruilen van boeken. Zo heb ik de Huiskamer ontdekt", zegt Margareth Rodenburg, nu vrijwilliger. "Het zijn telkens leuke bijeenkomsten. Je geniet van de blijde gezichten van de ouderen."

Jan Trentelman (72) kijkt er ook iedere week naar uit. "Ik heb niets anders dan lof voor al die mensen die het organiseren. Ik kom er graag voor een praatje." 

Hester van Aalst, ook kartrekker, is tevreden over de ontwikkeling die de Huiskamer heeft doorgemaakt. "Dit zijn elke keer geluksmomenten. En moet je die mensen eens zien genieten van hun advocaatje. Geweldig toch", zegt ze. Hester van Aalst is al een tijd druk bezig om in Elst een multifunctioneel centrum van de grond te krijgen. Waarbij verenigingen en organisaties onder een dak komen zodat er op allerlei manieren verbindingen tot stand komen. 

Donderdag 6 april wordt het jubileum gevierd met een brunch, muziek, bingo en een verrassing voor de bezoekers. 

De bingodames van links naar rechts: Ria Korthouwer & Ank Baaijens. (foto: Ellen Koelewijn)