Rob Bouwman als de Alpinist.
Rob Bouwman als de Alpinist. Foto: Rob Eyhusen

‘Uut den Vrimde Buutgala’: aanslag op lachspieren

Algemeen

ELST - Op 24 en 25 maart werd voor de twaalfde keer het ‘Uut den Vrimde’ Buutgala georganiseerd door de Raad van Elf van carnavalsvereniging De Batsers. Twee avonden in een bomvol Wapen van Elst waren weer een aanslag op de lachspieren. 

Op dit Buutgala ter herinnering aan de overleden Elster buutredner Peter Scheffer die als Nilles uut den Vrimde in de jaren ‘80 zeer succesvol in het land optrad, lieten vijf befaamde Brabantse buutredners hun tonpraterskunsten zien en horen. Als eerste kwam Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek als de Nederlands kampioen Mens Erger Je Niet op het podium. Die bracht de zaal in zijn rode outfit al meteen in de juiste stemming met zijn spitsvondige teksten en ijzersterke timing. Zichzelf begeleidend op gitaar sloot hij af met een lekkere meezinger: het Mens Erger je Niet-lied.

Na Jasper was het de beurt aan Rob Bouwman uit Helmond die als De Alpinist zijn woordkunsten naar voren bracht. Zeer vermakelijk wijdde hij de zaal in hoog tempo in over het wel een wee bij het beklimmen van de K2; vergezeld van een blinde Sjerpa de berg op overkomt het van alles.

Hans Keeris uit Knegsel, onder meer dit jaar winnaar van de Zuid-Nederlandse kampioenschappen Tonpraten, kreeg de zaal plat met zijn buut: Herinnert u zich deze nog? Virtuoze woordspelingen die zo simpel lijken maar o zo doeltreffend om de lachspieren hun werk te laten doen. Zijn droge humor rond het thema ‘vergeetachtigheid’ zorgde voor onbedwingbare lachtranen.

Na de pauze was het volop genieten van Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch die als schoolmeester met veertig dienstjaren de zaal bespeelde in een zeer interactieve buut. Daarbij dankbaar gebruik makend van de in de zaal aanwezige leerkrachten.

Dirk Kouwenberg uit Nuland sloot de avond in de ton af als Janus Blond, geheim agent 0011. Op zeer vermakelijke wijze onderbouwde hij waarom hij was uitgeroepen tot geheim agent van het jaar.

De lovende reacties van het publiek na elke act geven aan dat het weer volop genieten was op deze twee perfect georganiseerde avonden.

Hans Keeris als de Geheelonthouder.