Het bouwen van het decor. (foto: Ellen Koelewijn)
Het bouwen van het decor. (foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Stichting Music uit Herveld repeteert voor Ciske De Rat

'Prachtige verhaal en de mooie muziek spreken ons aan’

DHERVELD - Het is elke keer bijna honderd kilometer rijden om in Herveld te komen. Maar de jonge Hendrik heeft het er graag voor over. Zeker nu hij een mooie rol vertolkt in de musical Ciske de Rat die door de Stichting Music van 6 tot en met 9 juli in zalencentrum De Hoendrik in Herveld wordt opgevoerd. 

Door Vincent Bos 

De jongen zou meedoen in het Eftelingtheater, maar moest afhaken vanwege een schouderblessure. De Stichting Music had landelijk bekendgemaakt dat er audities op til waren voor de musical Ciske de Rat. En daar reageerde de jonge Steenwijker op, vertelt Jarno Scholten uit Herveld die de muzikale leiding heeft van dit project. Samantha Janssen is opnieuw de regisseur. 

"We hebben voor deze musical gekozen vanwege het prachtige verhaal en de prachtige muziek. De musical is een vervolg op de film. Bovendien werken we voor deze productie met een gemengde cast, dat wil zeggen volwassenen én kinderen. Voor 7 rollen zijn 14 kinderen actief. De ene groep heeft de naam Cast Meloen, de andere heet Cast Banaan. Als je de groep cijfers geeft kan de indruk ontstaan dat de ene cast belangrijker is dan de andere. Bij namen als Meloen en Banaan is dat niet zo", verklaart Jarno Scholten. 

Is Ciske de Rat geen uitgekauwd thema? Allerminst, zegt hij. "Onze musical is niet het verhaal van de film maar een vervolg daarop. We zien Ciske die volwassen wordt maar worstelt met zijn verleden en dat gebeurt bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het is een uitdagende productie. Zeker ook vanwege de combinatie volwassenen en kinderen." 

In andere producties worden voor de klanken van het draaiorgel doorgaans bandopnamen gebruikt. Maar niet in Herveld. "Een van onze spelers, Rob Mahieu uit Arnhem, heeft een draaiorgel. Daardoor hebben we nummers qua toonhoogte wel moeten aanpassen want op een draaiorgel zitten slechts 20 tonen", zegt Jarno Scholten die voor dat werk zijn hand niet omdraait want eigen arrangementen maken zit hem in het bloed.

 Een keur aan spelers doet aan deze musical mee. Veel spelers komen uit Herveld of de regio maar er zijn daarnaast veel mensen uit Arnhem en Nijmegen bij. "Ze hebben zich gemeld omdat het verhaal hen zo aanspreekt. De jonge Hendrik heeft ons via de landelijke site ontdekt waarop we de audities hadden aangekondigd. Laatst heeft hij met zijn ouders in de buurt overnacht toen we een repetitieweekend hadden. Hij speelt de rol van Dorus, de vriend van Ciske." 

Is de ene groep druk aan het repeteren, op een andere plek wordt al volop gewerkt aan het decor. Dat ziet er straks weer tiptop uit. 

De voorverkoop is inmiddels gestart en volgens Jarno Scholten is de vraag naar entreebewijzen nu al groot. De musical wordt donderdag 6 juli om 20.00 uur voor de eerste keer opgevoerd. Daarna volgen voorstellingen op vrijdag 7 juli (20.00 uur), zaterdag 8 juli (14.00 en 20.00 uur) en zondag 9 juli om 14.00 en 19.30 uur). 


Het bouwen van het decor. (foto: Ellen Koelewijn)
Het bouwen van het decor. (foto: Ellen Koelewijn)