Leden Valburg Groen en sponsoren onthullen bord bij talud. (foto: Wil Teunissen)
Leden Valburg Groen en sponsoren onthullen bord bij talud. (foto: Wil Teunissen) Foto: Wil Teunissen

Burgerinitiatief Valburg Groen succesvol in beplanting talud

VALBURG - Een grote wens is in Valburg in vervulling gegaan. Komende jaren zal het zicht bij de A50 op voorbij razend vrachtverkeer ingeruild gaan worden door een groene wal met bomen en bloeiende struiken.

Naast dit optische voordeel, draagt zo’n grote strook groen ook bij aan het vergroten van de biodiversiteit in het gebied en maakt het de populaire wandelroute die er naast loopt een stuk aantrekkelijker.

De werkgroep Valburg Groen, onderdeel van het dorpsplatform Valburg Centraal, heeft er twee jaar energie in moeten stoppen om dit gerealiseerd te krijgen. Uit de eerste verkennende gesprekken met grondeigenaar Rijkswaterstaat bleek dat zij er weliswaar positief in stonden om het grastalud te laten beplanten met bomen en struiken, maar ook dat er vanuit Rijkswaterschap geen budget was dit te realiseren. 

Het werd ook het niet toegestaan dit met vrijwilligers te doen, gezien het gevaar van werken naast een snelweg. Daarnaast werden er de nodig eisen gesteld aan plantmateriaal en de aannemer die het werk zou uitvoeren. Flinke uitdagingen voor Valburg Groen, maar nooit een reden om het op te geven. 

Met behulp van een provinciale subsidie, samenwerking met Life Terra en lokale bedrijfssponsoren haalden we een flink geldbedrag binnen. De laaste paar duizend euro zijn door vele dorpsbewoners die een groen hart hebben middels crowdfunding binnen gehaald. Fantastisch om je zo gesteund te voelen door je dorpsbewoners. Een grote stimulans voor Valburg Groen om verder te gaan met het vergroenen van het mooie, landelijke Valburg.