Ben en Annie Janssen hier gefotografeerd in de Sint-Werenfriduskerk in Elst. (foto: Ellen Koelewijn)
Ben en Annie Janssen hier gefotografeerd in de Sint-Werenfriduskerk in Elst. (foto: Ellen Koelewijn) Foto:

Ben en Annie Janssen al jarenlang actief voor armen en hulpbehoevenden in Kenia

'Voor onze projecten altijd steun gekregen uit de Betuwe’

OOSTERHOUT/OOSTERBEEK - Ze zijn verknocht aan Kenia. Ben Janssen en Annie Janssen-Wolters hebben er jarenlang gewoond. Ze hebben in het Afrikaanse land projecten opgezet voor dove en slechthorende kinderen, arme ouderen en meervoudig gehandicapte kinderen. Hun Stichting Ewoi wordt in de Betuwe breed ondersteund. 

Door Vincent Bos 

Ze waren bij hun eerste gezamenlijke bezoek aan Kenia getroffen door de schoonheid van het land, door de vriendelijkheid van de inwoners maar ook door de armoede. Ben Janssen (84) en Annie Janssen-Wolters (82) maakten kennis met een project voor straatkinderen en meteen was hun indruk: hier moeten we wat mee doen. Want ze hadden in de gaten dat hulp alom bittere noodzaak was. 

Ze verbleven elk jaar wat langer in Kenia in het district Turkana. Een semi-woestijngebied waar weinig regen valt en dus extreme droogte heerst. De inwoners zijn er arm. Het ontbreekt aan allerlei voorzieningen. De mensen wonen in simpele hutten.

Hun kennis kwam goed van pas. Ben heeft een onderwijsachtergrond en Annie heeft 24 jaar bij de GGD in de gezondheidszorg gewerkt. Ze hebben een gezondheidscentrum opgezet en lesgegeven aan studenten. "We hadden meteen zoiets van: hier kunnen we veel meer doen."  

Hun inspanningen en oprechte betrokkenheid bleven niet onopgemerkt. De bisschop van Lodwar in het district Turkana vroeg het toen in Oosterhout wonende echtpaar expliciet om terug te komen. Ben zou met pensioen gaan en Annie nam ontslag bij de GGD. "We zouden een jaar wegblijven. Maar na een half jaar vroeg de bisschop al of we toch niet wat langer konden helpen. We hebben er tot 2012 gewoond al gingen we wel om de vier, vijf maanden even terug naar huis." 

Ze stopten eigen geld in de projecten maar kregen steeds meer steun vanuit de Betuwe. "De Caritas in Lent en Oosterhout hebben ons heel goed geholpen. Veel mensen hebben geld opgestuurd. De missiehandwerkgroep in Elst hielp ons met kleding. We kregen steun van de MOV-groep in Driel. Al zouden we graag nog eens zien dat de opbrengst van de Vastenactie in de huidige Maria Magdalenaparochie naar onze projecten gaat." 

"We hebben in Kenia een school opgezet waar 100 dove kinderen les krijgen. We hebben een huishoudschool heropend, zijn een project gestart voor de allerarmste ouderen. Bij die ouderen waren vaak meervoudig gehandicapten kinderen ondergebracht omdat de moeders moesten werken. Daarom zijn we een dagopvang voor die kinderen begonnen." 

Ben en Annie Janssen hebben bergen werk verzet maar zien het resultaat van hun inspanningen. Ze hebben de lokale bevolking zo goed opgeleid dat die de projecten nu zelfstandig kan laten functioneren. Geld dat het echtpaar via de Stichting Ewoi ontvangt gaat rechtstreeks naar de projecten, onderstrepen ze. De Vastenactie in Driel is dit jaar mede voor Ewoi bestemd.  

"Het geld voor de projecten moet allemaal van ons komen. Bovendien is er weer grote hongersnood. Het eten is extreem duur geworden. Daarom zamelen we geld in voor extra voedsel." Zie ook www.stichting-ewoi.nl