(links) Megan Twohey (Carey Mulligan) and Jodi Kantor (Zoe Kazan) in She Said, directed by Maria Schrader. (foto: JoJo Whilden/Universal Pictures)
(links) Megan Twohey (Carey Mulligan) and Jodi Kantor (Zoe Kazan) in She Said, directed by Maria Schrader. (foto: JoJo Whilden/Universal Pictures) Foto: JoJo Whilden/Universal Pictures

Over de MeToo-cultuur in Hollywood

Film She Said de film

ELST - Op donderdag 16 maart draait om 20.00 uur de film 'She Said', die de start van de #MeToo-beweging in de filmindustrie heeft aangewakkerd. Twee journalisten publiceren samen een van de belangrijkste verhalen van een generatie. She Said is een getuigenis van de impact van onderzoeksjournalistiek. 

Megan Twohey en Jodi Kantor, twee journalisten van de New York Times, publiceren het verhaal dat een decennialange stilte doorbrak over seksueel misbruik in Hollywood en dat de Amerikaanse cultuur voorgoed veranderd heeft. De film volgt journalisten en redacteurs die koste wat kost de waarheid boven tafel willen krijgen, maar belicht ook de moed van slachtoffers en getuigen die hun verhaal doen om een dader van structureel misbruik tegen te houden. De toewijding en vastberadenheid van deze mensen heeft het gesprek in het hele land doen oplaaien, was mede verantwoordelijk voor de opkomst van de #MeToo-beweging en heeft ervoor gezorgd dat er afgerekend werd met het systeem dat dit misbruik in stand hield. 

She Said legt de pijnlijke aard van deze ernstige maatschappelijke kwestie op zorgvuldige en krachtige wijze bloot. Het ijzersterke acteerwerk zorgt voor de emotionele impact. Hoewel de realistische insteek ook een keerzijde heeft, komt het doel van de film nooit in gevaar. De film spreekt duidelijke taal over de narigheid die zich achter heel wat schermen heeft afgespeeld. Kaartjes voor deze film te koop via www.theaterdekik.nl of aan de kassa.