Opperste concentratie bij Xanthos H4. (eigen foto: Paul Bolt)
Opperste concentratie bij Xanthos H4. (eigen foto: Paul Bolt) Foto: Eigen foto/Paul Bolt

Zinderende wedstrijd Xanthos Heren 4

ZETTEN - Afgelopen dinsdagavond 28 februari heeft het Heren 4 team van volleybalvereniging Xanthos uit Zetten de toeschouwers weer een zinderende avond bezorgd. Terwijl buiten een bijtende Noordooster om De Wanmolen gierde, was het binnen in de sportzaal als altijd warm en gezellig.

Met een horde vaste fans op de tribunes begon Xanthos aan een zware wedstrijd. Het Heren 5 team van Scylla uit Wageningen is namelijk een geduchte tegenstander, die steevast in het 'linker rijtje' vertoeft. En zoals vaker dit seizoen was Xanthos op papier de underdog, maar daar was in het veld weinig van te merken.

In tegenstelling tot hun gewoonte kende de thuisploeg een hoopvolle start door de eerste set met een kleine voorsprong te beginnen en bleef dat in de overige sets ook volhouden. In die zin zit er een stijgende lijn in het spel van de thuisploeg. Toch zijn er ook enkele verbeterpuntjes, waardoor de tegenstander de gelegenheid kreeg het initiatief naar zich toe te trekken en Xanthos, ondanks fel verzet, in deze set niet verder kwam dan 13 punten.

De tweede set verliep totaal anders. Dankzij een reeks onhoudbare services van de spelverdeelster liep Xanthos uit naar 7-3. Het geschrokken Scylla nam daarop een time-out, maar dat mocht hen niet baten. De hoofdblokkeerders hadden hun draai met de service eveneens gevonden, zodat Xanthos snel uitliep naar 14-7. Door een iets mindere periode kwam Scylla terug tot 19-19, waarna het tot 25-25 gelijk opliep. De laatste twee punten vielen wat ongelukkig in handen van de tegenstander.

De derde set deed qua kijkgenot niet onder voor de tweede. Er werd verbeten gevochten om elk punt en ondanks dat de tegenstander snel uitliep, kwam Xanthos regelmatig terug en gaf zich niet zomaar gewonnen. Wonderbaarlijke reddingen met de voet, enkele strakke aanvallen en een spelverdeelster met bloedstollende acties kregen hoorbare waardering van het publiek. De 'ah’s' en 'oh’s' waren niet van de lucht, maar uiteindelijk was Scylla ook in deze set te sterk en de set eindigde dan ook in 19-25.

In de laatste set moest Xanthos het moede hoofd buigen voor deze waardige tegenstander en kwam het niet verder dan 14-25. Geknakt maar niet gebroken verliet de thuisploeg met een positief gevoel en de blik alweer gericht op het volgende duel, met opgeheven hoofd de arena.

Ook deze wedstrijd was weer een ode aan het trouwe publiek, dat het Xanthos-team enthousiast aanmoedigde. Men stond nog net niet op de banken, maar dat scheelde niet veel. Voor degene die dit spektakel eens van dichtbij mee wil maken: de volgende thuiswedstrijd van Heren 4 is op 14 maart om 21.15 uur.