Margarete Porete. (Foto: La voix du Nord)
Margarete Porete. (Foto: La voix du Nord) Foto: La voix du Nord

Wijze vrouwen van toen,
met een boodschap voor nu

HEMMEN - Op 8 maart, de Internationale Vrouwendag, besteedt de regionale werkgroep VIS speciale aandacht aan wijze vrouwen uit het verleden.

In de middeleeuwen werd de maatschappij beheerst door oorlogen, epidemieën en grote maatschappelijke veranderingen, vergelijkbaar met onze huidige tijd. In die tijd was er een grote toename van wat we nu mystieke geschriften noemen (mystiek = geheimzinnig en onverklaarbaar, wat te maken heeft met het goddelijke, red.). Opvallend is dat dit religieuze landschap van mystici vooral werd bewoond door vrouwen: begijnen, vrouwen in kloosters, of vrouwen die zich verbonden hadden met een religieuze orde als de dominicanen en franciscanen. Zij brachten hun eigen unieke, vrouwelijke stem naar voren. Van vrouwen als bijvoorbeeld Mechthild van Maagdenburg, Margarete Porete en Catharina van Siena kunnen we vandaag de dag nog hun geschriften lezen.

Het zijn vrouwen met een boodschap die voor ons in deze tijd van opnieuw oorlogen, epidemieën en grote maatschappelijke veranderingen, nog steeds, of misschien wel meer dan ooit, relevant is. Deze vrouwen bieden ons een verfrissende kijk op de mens, maatschappij, kerk en God. Ook nieuwsgierig naar wat deze vrouwen ons te vertellen hebben?

Marga Zwiggelaar, dominicanes in Nijmegen vertelt hun verhaal op een bevlogen manier en met humor. Zij doet bij het Titus Brandsma Instituut onderzoek naar vrouwenmystiek in de middeleeuwen.

Vrouwen én mannen; van harte uitgenodigd en neem gerust iemand mee! De bijeenkomst is in het Zendingslokaal, Dorpsplein 3, Hemmen. Aanvang: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage is welkom.
Dit is een activiteit van de regionale werkgroep VIS (Verdiepen, Inspireren en Samenkomen), zie www.gele-boekje.nl. Voor vragen trudybennisdejager@gmail.com, 06 - 14 53 92 50.