(foto: Ellen Koelewijn)
(foto: Ellen Koelewijn) Foto:

Modelspoorvereniging NSN heeft open dag in Elst

'Techniek van alles op elkaar afstemmen
fascineert me nog steeds’


ELST/NIJMEGEN - Hij gaat naar beurzen om materialen aan te schaffen. Maar dan heeft Ton Michielsen ook wat. Zijn modelspoorbaan is er het bewijs van. Eigenhandig gebouwd. Inclusief rangeerterrein. Wie nu nieuwsgierig is, kan op zondag 26 maart in Elst naar de open dag van modelspoorvereniging NSN Nijmegen.

Door Vincent Bos

Omdat kinderen met hun vingers overal aan zitten, heeft hij zelfs knoppen gemaakt waarmee de jeugd het licht in de huisjes naast het modelspoor kan aandoen. Ton Michielsen (75) heeft er jaren aan gewerkt. Daarom is hij best trots op het resultaat.

In 1958 kreeg hij zijn eerste treintje. Sinds die tijd is de verzameling alleen maar gegroeid. "Je begint met een spoorbaan en breidt die alsmaar uit. Je koopt steeds meer, het is een soort verzamelwoede", glimlacht hij.

De baan werd natuurlijk steeds omvangrijker. Te groot om thuis kwijt te kunnen. Nu staat zijn levenswerk in het onderkomen van Modelspoorvereniging NSN Nijmegen aan de Rijksweg-Noord in Elst. De constructie is zo gemaakt dat die verticaal kan worden opgeslagen. Dat is wel zo handig.

"Het is de techniek die me fascineert", vertelt Ton Michielsen. "De vraag is hoe je alles op elkaar krijgt afgestemd. Er zijn zoveel zaken waar je op moet letten. En als je de baan hebt, begin je aan de scenery." Met scenery wordt het landschap bedoeld.

"Ik heb er ook een rangeerstation bij gebouwd. Gewoon omdat dat zo leuk is. NS kan immers ook niet zonder rangeerterreinen. Het is best een dure hobby. Daarom ga ik naar markten en beurzen. En soms krijg je materiaal aangeboden."

In het onderkomen van NSN is penningmeester John Langeslag (68) bezig met het nabouwen op schaal van het NS-station en plein uit 1954 van Nijmegen. Het imposante postkantoor staat er al. Hij is al vanaf zijn tiende bezig. "Ik kreeg de eerste trein van Sinterklaas. Die trein heb ik nog steeds. In mijn tienerjaren keek ik er minder naar om en kwamen de spullen in een doos op zolder terecht. Ik verhuisde keer op keer maar nam de treinen mee. Nu heb ik er in de uitbouw een aparte kamer voor."

Hij is dus nu aan de slag met de oude stationsomgeving in Nijmegen. "Ik heb foto's van het station om te zien hoe alles moet worden. Het is zo jammer dat ze alles veranderd hebben. Ik wilde het hele stationsgebied al langer nabouwen. Nu komt het ervan. In 2015 ben ik eraan begonnen. De tekeningen staan in de computer. Het gebied wordt nagebouwd op een schaal van 1 op 87."

NSN Nijmegen telt twaalf leden. Tot dusver louter mannen. "Maar een vrouw heeft interesse. Die komt naar de open dag", aldus John Langeslag.

Die open dag is op zondag 26 maart van 11.00 tot 15.00 uur aan de Rijksweg-Noord 125. Er is van alles te zien. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

(foto: Ellen Koelewijn)
Ton Michielsen. (foto: Ellen Koelewijn)