Schrijfster Marleen Winkel uit Elst. (foto: Ellen Koelewijn)
Schrijfster Marleen Winkel uit Elst. (foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Marleen Winkel maakt met kinderboek kans op prijs

‘Boek zelf uitgeven is hele onderneming’

ELST - Het is haar eerste boek en bestemd voor kinderen van nul tot vier jaar. Daarmee maakt schrijfster Marleen Winkel uit Elst kans op The Indie Awards. Het is een prijs die sinds 2017 bestaat en bedoeld is om auteurs die niet zijn aangesloten bij een uitgeverij in het zonnetje te zetten.

Door Vincent Bos

Het verhaal 'Pinky naar de Dokter’ heeft Marleen Winkel (26) zeven jaar geleden al bedacht. Ze heeft de tekst in concept opgeslagen in haar computer en er niet meer naar gekeken. Ze kwam er niet toe er verder aan te werken. In de coronaperiode was dat anders, was die tijd er wel. In juli is het boek verschenen, ze geeft het in eigen beheer uit.

Aan creativiteit heeft het haar nooit ontbroken. Op school kreeg ze complimenten voor haar verhalen vanwege de fantasie en de verhaallijn, zegt Marleen Winkel, die als pedagogisch medewerker werkzaam is bij een kinderdagverblijf in Oosterhout.

"Het verhaal dat ik nu heb geschreven is wel anders dan dat van zeven jaar terug. Het gaat over een giraf die niet alleen naar de dokter durft te gaan. Dieren die ze onderweg treft, gaan mee haar mee. De tekeningen zijn van Wouter Rijke, een vriend van mijn broer. Als er een tweede boek komt wil hij wel weer meewerken. Maar ik ben er nog niet uit of het boek een vervolg krijgt. Al heb ik zeven jaar geleden wel al een tweede verhaal geschreven. Het zou zo maar een serie kunnen worden. Toch wil ik eerst kijken hoe dit boek loopt."

Ze geeft het boek in eigen beheer uit. "Dat is nogal een onderneming", weet Marleen Winkel nu uit ervaring. "Ik heb gezocht naar iemand die ook zelf een boek heeft uitgegeven. Als je op deze manier te werk gaat is het boek helemaal van jezelf. Dan zit je nergens aan vast. Het verhaal heb ik laten lezen aan familie, vrienden en collega's. Mijn moeder heeft op de basisschool gewerkt en geholpen met de spellingcorrectie."

Ze heeft vijfhonderd boeken laten drukken. Een deel is al verkocht. Het boek kost € 15,95 en is via bol.com verkrijgbaar.

En nu zijn het spannende dagen voor haar. Binnenkort wordt de shortlist bekendgemaakt voor The Indie Awards. Er zijn prijzen te winnen in drie categorieën: beste fictieboek, meest leerzame boek en leukste kinderboek.

De prijs is niet bedoeld voor gevestigde auteurs, maar voor schrijvers die zelf boeken uitgeven en daardoor wat lastiger te vinden zijn. Er is een jury- en een publieksprijs. Er kan deze maand nog gestemd worden. Begin maart worden duidelijk welke boeken de shortlist hebben gehaald.

Marleen Winkel heeft geen boeken van de concurrentie gelezen. In haar categorie zijn er 22 inzenders. De winnaar wordt naar verwachting eind april bekendgemaakt.