Afbeelding
Foto:

Dagkoor De Ruimte uit Elst noemt zich groep zonder pretenties

Ontspannen zingen met elkaar staat voorop bij nieuw koor

ELST - Als je 's avonds de deur niet meer uit wil, is het heerlijk om overdag te kunnen zingen. Zeker in een koor dat zich enerzijds afficheert als laagdrempelig en anderzijds op niveau wil zingen. In die behoefte voorziet het nieuwe koor van dirigent Herman Schimmel uit Elst, Dagkoor De Ruimte.

Door Vincent Bos

Na een keer meedoen, voelt Evelien van Ark-Hagen (81) uit Elst zich er al helemaal thuis. Ze heeft jarenlang gezongen in het St. Maartenskerkkoor en bij seniorenkoor Toontje Lager. De laatste jaren stond het zingen vanwege mantelzorgtaken op een lager pitje. Nu wil ze het weer proberen. Het helpt dat ze enthousiast ontvangen wordt. "Tot volgende week", zeggen de koorzangers. "Nu moet ik wel", glimlacht ze.

"Ik dacht vandaag even langs te komen om de muziek die we met Toontje Lager zongen af te geven. In dat koor zongen we allerhande nummers. Bij dit koor ligt de nadruk op kerkmuziek. We hebben liederen gezongen die ik helemaal niet kende. Jarenlang ben ik sopraan geweest, nu weer alt. Want zo hoog reik ik niet meer", zegt Evelien van Ark.

Dagkoor De Ruimte is een koor zonder pretentie. Lekker zingen met elkaar staat voorop. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit kerkmuziek. "We krijgen deze ruimte aangeboden door de protestantse kerk. Dan vind ik ook dat je moet kiezen voor muziek die past bij deze gemeenschap", verklaart Herman Schimmel, een dirigent met een schat aan ervaring.

"We zijn een laagdrempelig koor. Wie wil kan iedere dinsdagmiddag komen kijken. We zijn begonnen met 18 deelnemers, maar dat werden er al snel meer. Er zijn mensen afgehaakt omdat ze het niveau te hoog vonden. Maar ik doe geen concessies aan de kwaliteit. We zingen niet alleen kerkmuziek maar ook werken van Bruckner of Engelse componisten. Ik moet wat dat betreft nog uitvinden wat het best bij deze groep past", zegt Schimmel.

Henk van Zeijts (76) uit Elst is de enige bas in het koor. "We zoeken nog bassen", lacht hij. "Zingen biedt ontspanning en zorgt voor gezelligheid. Ik heb altijd graag in de kerk gezongen. Ben veertig jaar bij het St. Maartenskerkkoor geweest en ik zing in het projectkoor G-Noot. Kerkmuziek heeft mijn voorkeur, zeker de muziek uit het liedboek."

Zingen bij het koor is vrijblijvend. Meedoen kost niets. Je betaalt alleen voor de koffie naderhand. Herman Schimmel staat als vrijwilliger voor de groep. En hoewel de groep pas enkele keren bijeen is geweest, merk je meteen dat ze een eenheid vormt. De sfeer is ontspannen, de stemming prima.

Het koor zingt elke dinsdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur in De Ruimte aan de St. Maartensstraat in Elst, het gebouw naast de Grote Kerk. Wie vragen heeft kan een mail sturen naar dagkoorderuimte@gmail.com. Het is niet de bedoeling dat het koor optredens verzorgt. Al kan het een enkele keer best voorkomen, dat Dagkoor De Ruimte voor het voetlicht treedt.

Afbeelding
Dirigent Herman Schimmel geeft de maat aan. (foto: Ellen Koelewijn)