Afbeelding
Foto:

In Buren

Had ik het vorige week niet over de Korne, dat uit Buren komende riviertje dat net voor Geldermalsen bij de Linge aansluit? Ik laat die laatste heel even aan zijn lot over en maak ook dat tochtje van de Oranjestad naar Geldermalsen. De kans om Buren aan te doen mag je niet laten lopen.

Begin oktober, rond een uur of tien in de ochtend. Ik sta in Buren, op de brug over de Korne, aan het begin van de Peperstraat.

Het is een fraaie doordeweekse dag, de hemel is wolkenloos, de zomer en de herfst bakkeleien over wie het voor het zeggen heeft. De nog vooral groene bladeren aan de eikenbomen op de Weeshuiswal en de al wat roestbruinige aan de kastanjebomen op de Kornewal twijfelen of ze nog even zullen blijven hangen. Op het pad over de eind-veertiende eeuwse vestingwal liggen al wel de eerste eikels en kastanjes.

Wat verder weg op die Weeshuiswal staat een kanon het stadje te bewaken. Ik loop er even heen, je treft per slot niet iedere dag een stuk geschut op je pad. Het blijken er zelfs twee te zijn. Vogel Grijp heet de grootste, Vogel Grijps Suster de wat kleinere. Och, waarom ook niet.

Ik begrijp wél hoe de Weeshuiswal aan z'n naam kwam. Ik daal even af naar een opvallend, in renaissancestijl opgetrokken gebouw, net onderaan de wal. Het kan niet anders, dat moet ooit dat weeshuis zijn geweest. En inderdaad, op de toegangspoort staat: ‘Maria van Nassau; geboren princesse van Oranje, Gravinne Douariere van Hohenlohe, heeft dit weeshuis gefundeerd anno 1613'. Tot 1952 woonden er weeskinderen uit Buren, Leerdam, Acquoy en IJsselstein, daarna tot 1971 voogdijkinderen. Maar nu is er het Marechausseemuseum.

Ik begrijp ook waarom die wal even voorbij de brug Kornewal gaat heten. Het is de Korne die hier stroomt, niet de Linge. Het stroompje gaat net boven Buren verder als Mauriksche Wetering. Die kruist even verderop, bij Rijswijk, het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat wil zeggen, hij gaat er heel slim via een duiker onderdoor. 

Maar ik loop de Peperstraat in. Buren heeft wat met de Oranjes. Benieuwd of ik daar iets van meekrijg.