Afbeelding
Foto:

Een topper van een film in Theater De KiK:

Top Gun - Maverick

ELST - Donderdag 9 februari om 20:00 uur is het genieten in Theater De KiK bij het vervolg op de klassieker Top Gun: Maverick. Zesendertig jaar later is het vervolg beter dan het origineel. Deze knappe prestatie staat garant voor een topavond.

Zesendertig jaar na dato nog een vervolg optuigen van wat toch gerust een klassieker mag worden genoemd is een riskante onderneming. Het lukt filmmakers maar zelden om de sfeer en kwaliteit van het origineel te benaderen. Maar zodra de nieuwe regisseur Joseph Kosinski ons trakteert op een hommage aan de beelden uit de jaren tachtig vergezeld van de klanken van 'Danger Zone' bekruipt je het gevoel dat dit best eens een zeer aangename tweeënhalf uur kunnen worden.

Het zal geen verrassing zijn dat Tom Cruise graag nog een keer in de huid van Maverick wilde kruipen om op zijn bijna zestigste nogmaals de held uit te hangen. De heroïek straalt er in dit vervolg zeker vanaf, maar Cruise weet zijn toch wat clichématige rol na al die tijd toch verder uit te diepen. Voortdurend wordt de draak gestoken met het feit dat Maverick niet meer de jongste is en zijn stokje aan een nieuwe generatie moet overdragen. En dan is er ook nog de onheilspellende toekomst waarin straaljagerpiloten helemaal niet meer nodig zullen zijn.

Film plot - Top Gun: Maverick

Een waaghals is Maverick nog steeds. In de opstart van Maverick is hij een testpiloot die met een miljoenen kostend speeltje tien keer de snelheid van het geluid wil evenaren. Het is uitgerekend zijn voormalige tegenstander en nu goede vriend Iceman die Maverick terug naar Top Gun weet te krijgen. Niet om zelf in de cockpit plaats te nemen, maar om een nieuwe crew elite vliegers op te leiden voor een geheime maar zeer riskante missie in een niet nader aangeduid vijandig gebied