Afbeelding
Foto:

In Geldermalsen

Aan het eind van de Erichemsekade steek ik de Linge over.

Ik kijk hem nog even na, de rivier: na zo’n honderd meter maakt-ie een slinger naar links. Het eenzame witte huis in de buitenbocht ligt aan de Kornedijk. De uit Buren komende Korne staat daar op het punt zich bij de Linge te voegen. Ze stomen samen op naar Geldermalsen – en ik wandel op een afstandje met ze mee.

De Prinses Julianaweg brengt me aan de rand van het dorp, op de Lingedijk. En dat eerste échte dijkje op mijn tocht langs de rivier mag er meteen wezen ook, met z’n witgepleisterde dijkhuisjes uit de oude doos.

De Lingedijk loopt door tot in hartje Geldermalsen. Het is niet moeilijk hem te blijven volgen: gewoon steeds de hoogste weg aanhouden, en voor je ’t in de gaten hebt, sta je op het levendige Marktplein, met de mooie Beurs uit 1899.
De Linge is vanaf Geldermalsen serieus bevaarbaar, en dat zullen we weten ook. Achter de kerk is een jachthaven, de eerste en meteen al ‘de gezelligste langs de Linge’. De kloeke haven ligt er met dank aan de brug over de Linge, even verderop. Om die te kunnen bouwen, moest de rivier ietsje worden omgelegd, en in het stuk dat bleef liggen kon je heel wat bootjes kwijt.

Waar ooit het veerhuis was, staat nu de Lidl. De nieuwe tijd, net wat u zegt.
Tussen de brug en de jachthaven - Achter 't Veer heet die evengoed nog - ligt het Lingepark, met doodgewone Nederlandse bomen, elzen, essen en platanen. Maar er staan even zo vrolijk ook Japanse gingko's (die eigenlijk uit China komen) en zo.
De jachthaven en het park gingen recentelijk voor een paar miljoen op de schop, want Geldermalsen doet z'n best om weer een echt dorp aan de Linge te worden.
In de Heemtuin, aan de andere kant van de jachthaven, is vanzelfsprekend geen plek voor exoten. Knotwilgen, hoogstamfruitbomen, meidoornhagen, walnotenbomen, populieren, een griend en een elzenbroekbos maken daar de dienst uit.

Ik beklim de Koppelsedijk. Geen dijkhuisjes uit de oude doos hier, maar optrekjes zoals de nieuwe rijken die honderd jaar geleden bouwden.