Cor Hendriks, voorzitter van de stichting. (foto: Ellen Koelewijn)
Cor Hendriks, voorzitter van de stichting. (foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

‘Niet elk gezin dat in armoede leeft, weet ons te vinden’

Algemeen

ELST/BEMMEL - Er zijn veel meer kinderen die de steun van de Stichting Leergeld Oost Betuwe kunnen gebruiken dan nu al wordt gedaan. Dat is de stellige indruk van betrokkenen. Ze denken dat het schort aan hun bekendheid. Daarom brengen ze de komende week de stichting volop onder de aandacht.

Door Vincent Bos

Ongeveer 300 kinderen worden al geholpen door de Stichting Leergeld Oost Betuwe, die actief is in Lingewaard en Overbetuwe. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal kinderen dat in beide gemeenten in armoede leeft veel groter. De inschatting is dat het om 600 kinderen gaat. “Als we groeien naar hulp voor 400 kinderen ben ik al blij”, zegt voorzitter Cor Hendriks.

De stichting richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen van 4 tot 18 jaar. Het gaat om kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Leergeld vindt het belangrijk dat kinderen kunnen meedoen en opgroeien met kansen.

“Iedereen weet hoe het zit met de armoede in Nederland. Die neemt toe. We krijgen geld van subsidiënten om kinderen te kunnen helpen. Maar niet iedereen weet ons te vinden. Onze stichting is gebaat bij bekendheid. Mensen moeten ons leren kennen en over de drempel stappen om aan te kloppen voor hulp”, legt Cor Hendriks uit.

Er wordt door gezinnen vaak gevraagd om schoolspullen. Het kan gaan om sportkleding of boeken, schriften en pennen. Ook voor de contributie van een sport- of cultuurvereniging kunnen gezinnen die in armoede leven bij de stichting terecht. Er wordt wel eerst vastgesteld of de gezinnen gezien hun financiële situatie voor hulp in aanmerking komen.

Fietsen en laptops worden eveneens door Leergeld Oost Betuwe verstrekt. “Kinderen hebben een fiets nodig om naar school te kunnen, naar vrienden of vriendinnen of naar sport- en cultuurclub. Het gaat om fietsen die helemaal zijn opgeknapt door een bedrijf met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Rijdende Fietsenmaker komt bij de kinderen thuis voor een fiets op maat”, verklaart Cor Hendriks.

Hij noemt het verstrekken van laptops eveneens essentieel voor de ontwikkeling van een kind. “Een kind moet op internet kunnen. Uitgangspunt is: wat hebben de kinderen nodig? De mensen die de huisbezoeken doen, komen vaak met ideeën.”

Voor kinderen is het belangrijk dat ze eens een leuke dag hebben. In dat geval kan Leergeld Oost Betuwe een dagje uit voor het gezin regelen, naar bijvoorbeeld een dierentuin.”

Leergeld komt vaak in beeld, zou je denken. “En toch blijkt steeds weer dat veel mensen nog niet over ons gehoord hebben. Vandaar dat we het nu groots aanpakken. Met een flyer die huis-aan-huis wordt verspreid. Dan heb je het over 32.000 exemplaren.”

In de week van 6 tot en met 12 februari is er een grote campagne om de Stichting Leergeld Oost Betuwe onder de aandacht te brengen. Bij scholen worden spandoeken opgehangen.