5 jan. 2023. Rijnbandijk Lienden. De zandlopervormige inkeping verraadt de actieve aanwezigheid van een Bever. (foto: Henk van der Kooij)
5 jan. 2023. Rijnbandijk Lienden. De zandlopervormige inkeping verraadt de actieve aanwezigheid van een Bever. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Bomen over een Beverboom

LIENDEN - U zult het met me eens zijn dat het geen zin heeft om lang te bomen (= uitgebreid te praten) over deze boom. Ook voor deze boom gaat gelden: waar hij valt daar zal hij liggen. Nee, deze boom gaat niet horizontaal omdat hij behoort tot die hoge bomen die veel wind vangen. 

Door Henk van der Kooij

De knotboom heeft een ander probleem. Een actieve Bever – het grootste knaagdier van Europa – heeft het op zijn stam gemunt. Bevers houden geen winterslaap en zijn bij de huidige hoge temperaturen behoorlijk actief. Nu behoor ik niet tot die mensen die bij nacht en ontij eropuit trekken om een Bever te spotten. Vandaar deze beverloze foto. 

Bevers knagen in het winterseizoen bomen om voor het aanleggen van een wintervoorraad. Ze hebben op de snijtanden glazuur dat ijzer bevat. Hierdoor kleuren de tanden oranje. Tegen deze ijzertanden is geen kruid gewassen, ook deze boom niet.

De foto geeft een kenmerkende zandlopervormige inkeping te zien. Een gezegde is dat een boom niet met de eerste slag valt. Maar een Bever is geen dier dat de kat uit de boom kijkt. Nee, een Bever kun je gerust het bos in sturen. Voor hem geldt nooit dat hij door de bomen het bos niet meer zal zien. Hij dunt zelf uit. 

Het is daarom waarschijnlijker dat hij eerdaags nog even zijn sterke tanden in het zachte hout van de wilg zal zetten. Voedsel is en blijft nodig en een platte boom levert heel wat bast en twijgen.