Bart Kruijt (foto: Ellen Koelewijn)
Bart Kruijt (foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Cantatedienst met Bachensemble Arnhem in Vluchtheuvelkerk Zetten

'Als je Bach zingt is dat echt genieten’

ZETTEN - Muziek die tal van emoties losmaakt. Daarvoor moet je bij Johann Sebastian Bach zijn. Bart Kruijt uit Zetten is geraakt door het werk van de veelgeprezen componist. Vandaar dat hij zo opgetogen is over de bijzondere Bach-cantatedienst op 29 januari in de Vluchtheuvelkerk in Zetten.

Door Vincent Bos

Voor dat muzikale hoogtepunt tekent het Bachensemble Arnhem, een ambitieus koor met semiprofessioneel orkest onder leiding van Thea Endedijk. In de kerk wordt de Cantate nr. 93 van Bach vertolkt: 'Wer nur den lieben Gott lässt walten'. De cantate wordt precies uitgevoerd als waarvoor die bedoeld is, als onderdeel van een kerkdienst.

Bart Kruijt zingt in dat ensemble. Zoals hij bij meer ensembles te horen is. Zingen als passie. Van klassieke nummers tot muziek met een hedendaagse twist. Maar Bach voert ontegenzeggelijk de boventoon. "Als je muziek van Bach zingt is dat echt genieten. Zeker om dat op een erg hoog niveau te kunnen doen." Zijn vrouw Ria Neutel en zoon Jaap zingen in hetzelfde Bachensemble.

"Door Bach ben ik al gegrepen sinds mijn studententijd", zegt Bart Kruijt. "Paul Witteman heeft eens gezegd 'Geen dag zonder Bach'. Dat snappen we helemaal. We zongen werken van Bach toen we in Groningen woonden, maar ook toen we een tijd in Schotland zaten."

"Bach is een van de allergrootste componisten van zijn tijd naast Händel. Neem de Mattheus- of Johannespassion van Bach. Daar willen mensen bij zijn. Zijn muziek is ingenieus en maakt gevoelens los. Je begint meteen te zingen als je de muziek hoort."

Zingen in zijn eigen Vluchtheuvelkerk is al helemaal fantastisch voor Bart Kruijt. Vooral omdat de akoestiek in de kerk zo prachtig is. Organist Henk Heins is dan helemaal in zijn element. "Hij is een echte Bachfanaat", weet de Zettenaar.

Pieter Endedijk, predikant en musicus, gaat voor in deze dienst. De solisten hebben hun sporen ruimschoots verdiend. Jennifer van der Hart (sopraan), Mariska Wessel (alt), Guido Groenland (tenor) en Hans Scholing (bas) komen voor deze cantate naar Zetten. In de dienst hoor je volgens Kruijt de prachtige muziek van Bach met alle toeters en bellen, violen, hobo's en fagot.

Bach heeft de Cantate in 1724 geschreven, ruim een jaar na zijn aantreden als Thomascantor in Leipzig. Een bekend kerklied (koraal) ligt aan de cantate ten grondslag. Het koraal dat in Zetten wordt uitgevoerd is een populair kerklied in Duitsland. Het werd in 1641 geschreven.

Het Bachensemble Arnhem heeft een eigen projectkoor en voert elk jaar zo'n vier cantates uit in kerkdiensten in de regio. Het bestaat al dertig jaar en was tot voor kort verbonden aan de Lutherse Gemeente Arnhem. Het opereert nu zelfstandig.

De dienst in Zetten begint op 29 januari om 10.00 uur en is vrij toegankelijk. Wel is er een collecte ter bestrijding van de kosten. De Vluchtheuvelkerk is te vinden tegenover Bakkerstraat nummer 20 tussen de oude beukenbomen.