Aartje Stuivenberg met haar Toonbeeld. (foto: Ellen Koelewijn)
Aartje Stuivenberg met haar Toonbeeld. (foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Inzet van Aartje Stuivenberg-Lijbers beloond met vrijwilligersprijs in Overbetuwe

'Het is overweldigend zoveel reacties ik gekregen heb’

ELST/RANDWIJK - Ze is er nog beduusd van. Zoveel reacties heeft ze gekregen. Aartje Stuivenberg-Lijbers uit Randwijk was al zo verrast toen ze werd uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar in Overbetuwe. Uit handen van burgemeester Patricia Hoytink-Roubos kreeg ze het bij de prijs horende kunstwerk Het Toonbeeld.

Aartje Stuivenberg (63) was compleet overrompeld om te horen dat zij dé vrijwilliger van het jaar geworden was. Daar had ze nou echt geen moment op gerekend. "Ik kan je niet vertellen hoeveel reacties ik heb gekregen. Het zijn er zoveel. Er komen kaarten binnen, bloemen, appjes, berichten via social media. Onvoorstelbaar."

"Het is overweldigend. Ik probeer de draad weer op te pakken, maar dat lukt nog niet omdat er steeds reacties komen. Daarom wil het nog niet landen dat ik de prijs gewonnen heb. Ook al omdat ik voor mijn gevoel toch echt niets speciaal doe."

Het is de bescheidenheid die haar siert. Ze is het toonbeeld van de vrijwilliger die zich jaren achtereen moeiteloos inzet voor de maatschappij. Ze stopt belangeloos tijd en energie in activiteiten voor kinderen en ouderen in Randwijk.

Aartje Stuivenberg is al dertig jaar betrokken bij het clubwerk van de Hervormde Gemeente Randwijk. "Dat is de kinderclub van de kerk. Al heb ik afgelopen jaar wel een stap teruggedaan. We vertellen daar een Bijbelverhaal, zingen, doen spelletjes en we knutselen. Dat is prachtig want ik houd van creatieve bezigheden."

De Bijbel is haar inspiratiebron. En dus ook de reden waarom ze met Joke de Waal een keer per maand kookt voor ouderen, een activiteit vanuit de kerk opgezet. Een belangrijke voorziening voor ouderen.

"Het gaat niet zozeer om het eten zelf maar wel om het samenzijn. We doen dit nu zo'n tien, vijftien jaar. De animo wordt steeds groter. In coronatijd zijn we wat mensen kwijtgeraakt. Nu we weer begonnen zijn merken we dat de maaltijd in een behoefte voorziet. De mensen kijken er echt naar uit. De ouderen worden opgehaald en thuisgebracht."

De maaltijd werd eerst geserveerd tussen de middag maar omdat ouderen 's morgens vaak thuiszorg krijgen leverde dat soms problemen op. Nu komt de maaltijd eens per maand aan het eind van de middag op tafel.

De ouderen krijgen soep, twee soorten groenten, twee soorten vlees, aardappels of rijst opgediend. Met als afsluiting de keuze uit twee toetjes. En dat voor vijf euro. "Als er aan het eind van het jaar geld overblijft, gaat dat naar een goed doel. De laatste keer hebben we dat besteed aan Oekraïne", zegt Aartje Stuivenberg, die ook in zorgcentrum Liefkenshoek in Heteren vrijwilligerswerk doet.
De volgende gezamenlijke maaltijd in De Voorhof bij de NH kerk in Randwijk is op vrijdag 27 januari om 16.00 uur.

In Randwijk coördineert ze de activiteiten van Tafeltje Dekje. Niet iedereen is op de hoogte van deze voorziening. Daarom vraagt ze hier aandacht voor. Zodat nog meer mensen gebruikmaken van dit aanbod. Ze doet er veel voor. Het onderstreept hoe actief ze is als vrijwilliger en waarom ze de prijs verdient.