Piet van Summeren op zijn oldtimer. (foto: Dini Huijbers)
Piet van Summeren op zijn oldtimer. (foto: Dini Huijbers) Foto: Dini Huijbers

Lezing over Landbouwmechanisatie

na de Tweede Wereldoorlog

HERVELD - Op dinsdag 17 januari wordt er in zalencentrum De Hoendrik aan het Het Dorpsplein 22 in Herveld om 20.00 uur een lezing gehouden over Landbouwmechanisatie na de Tweede Wereldoorlog.

De lezing wordt gegeven door Piet van Summeren en de beeldtechniek wordt verzorgd door Henk van Dijken. Deze lezing wordt georganiseerd door Historische kring Oosterhout, Slijk-Ewijk, Valburg en omstreken samen met Historische Kring Midden-Betuwe.

Het is in deze tijd zo vanzelfsprekend dat je aardappelen in de winkel haalt dat je er niet bij stilstaat hoe die er komen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werden aardappels nog handmatig gepoot en gerooid. Langzaamaan kwamen daar machines voor, eerst heel primitief en later werd dit steeds meer gemoderniseerd.

Hetzelfde geldt voor suiker. Daar koop je een pak van in de winkel. Je ziet wel eens een berg suikerbieten liggen, maar daar sta je verder niet bij stil. Die suikerbieten werden vroeger handmatig gezaaid, daarna uitgedund en handmatig gerooid. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden.
Ook werd er veel met paarden gewerkt totdat er langzamerhand trekkers het over gingen nemen.

In deze lezing vertelt Piet van Summeren aan de hand van heel veel beeldmateriaal hoe dit er vroeger aan toe ging en hoe dat tegenwoordig gaat. Piet vertelt ook wat voor trekkers er in de handel kwamen.
|Iedereen is van harte welkom.