Peter de coördinator. (foto: Ellen Koelewijn)
Peter de coördinator. (foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Repair Café in Elst geeft apparaten en kleding tweede leven

'Zonde om spullen weg te gooien die je kunt repareren’

ELST - Je moet er vroeg bij zijn om kapotte spullen te laten repareren. Wie treuzelt loopt de kans het apparaat weer in dezelfde toestand te moeten ophalen. Het geeft aan hoe druk het is bij het Repair Café in Elst. Waar de een handig is met naald en draad en de ander met een schroevendraaier.

Door Vincent Bos

Een vieze stofzuiger repareren? Daar beginnen ze toch maar niet aan. De vrijwilligers die zich buigen over allerhande kapotte spullen, willen verantwoord kunnen werken. Dus met schone apparaten. "Het komt vaak genoeg voor dat de stofzuigerzak er nog in zit", zegt Martin Mulders (67) uit Oosterhout.

Hij heeft een elektrotechnische achtergrond en in onderhoudsdiensten gewerkt. "Repareren zit in mijn bloed. Bovendien is het zonde om spullen weg te gooien die gerepareerd kunnen worden. Het lukt niet altijd om spullen te herstellen, maar we komen doorgaans een eind. Lastiger is het als er geen reserve-onderdelen meer verkrijgbaar zijn. Er wordt bij ons een oneindige variatie aan apparaten gebracht maar we hebben geen oneindige voorraad aan reserve-onderdelen."

Tegenover hem zit Jet van Ottelen (75) achter de naaimachine. Ze voelt zich op haar plek. Ze kwam voorheen al vaak in de kringloopwinkel van 2Switch waar het Repair Café op de laatste donderdag van de maand onderdak heeft gevonden. Nu is ze er actief als vrijwilliger voor het Repair Café.

Ze buigt zich over een broek met een winkelhaak. Ze draait er haar hand niet voor om. "Ik zit graag achter de naaimachine om spullen te repareren. Soms is een rits kapot, dan weer moet een broek korter worden gemaakt. Dat komt eigenlijk het vaakst voor. In de winkel moet je daarvoor betalen. Hier geef je wat het je waard is", zegt Jet van Ottelen.

Ze is op dat moment bezig voor een vrouw uit Elst die vaker naar het Repair Café komt. "Meestal kom ik hier met kleding. Ik kan echt niet naaien. Natuurlijk ben ik tevreden, anders kom je niet terug. De dames doen het goed. Ze zijn heel handig", zegt de vrouw die niet met haar naam in de krant wil.

Jet van Ottelen kent meer terugkerende inwoners. "Er komt hier ook een klant met kleding waarvan de mouwen langer gemaakt moeten worden. De man was zo tevreden. Hij draagt de kleding nog steeds en de klus dateert toch alweer van voor de coronajaren."

Sidoniek Janssen (76) geeft aan dat de vrijwilligers een hecht team vormen. Ze benadrukt dat de mensen spullen op tijd moeten brengen. Het Repair Café opent al om 13.00 uur. "We hebben dit keer een lijst met zeventien te repareren spullen."

Ze zegt dat de vrijwilligers er alles aan doen om mensen te helpen. Dat doen ze ook uit milieuoogpunt. Aan weggooien hebben ze een hekel. Liever geven ze apparaten en kleding een tweede leven.