De Koerdische muziekgroep Hayran. (foto: Jeroen Jeroense)
De Koerdische muziekgroep Hayran. (foto: Jeroen Jeroense) Foto: Jeroen Jeroense

Concert: De wereld is van iedereen

ELST - Op 8 december is er in de Grote Kerk van Elst een bijzondere avond voor en met vluchtelingen. Vanaf 19.30 uur staan de kerkdeuren open. Om 20.00 uur start het programma De wereld is van iedereen. Een avond met een breed scala van muziek, poëzie en een foto-expositie over jonge Oekraïense vluchtelingen. 

Hoogtepunt van de avond is een optreden van de Koerdische muziekgroep Hayran. Vier muzikanten en twee zangeressen presenteren muziek uit het land waar hun wortels liggen. Muziek die uitnodigt om te bewegen, mee te klappen of om op te dansen.

Gemeenteleden van de protestantse gemeente Elst verzorgen ook muzikale optredens. Klassiek door Astrid Kepers en IJsbrand ter Haar. Zij spelen samen op dwarsfluit en piano. IJsbrand ter Haar, een van de organisten van de Grote Kerk, bespeelt ook het koororgel.
Moderne muziek komt aan bod bij het optreden van de Houseband van PG-Elst, songs van Leonard Cohen, Stef Bos en Bob Dylan. Met als toegift: een gezamenlijk optreden met Hayran. De muziekoptredens worden afgewisseld met het lezen van gedichten. Bijzonder wordt het optreden van Rokan Isa samen met Hayran. Rokan, voormalig Koerdisch vluchteling, draagt in haar eigen taal een gedicht voor, met muziek van Hayran op de achtergrond.

Tijdens het programma is tijd ingeruimd voor informatie over de foto-exposite Meet the Magic. Gedurende de maand december staat de tentoonstelling in de kerk en in De Ruimte opgesteld. Het zijn portretten van jonge Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Ze laten zien dat je wereld op zijn kop staat, wanneer je moet vluchten en alles achterlaten. Wanneer je de levensgrote portretten en de teksten in je opneemt, zie je een mengeling van diep verdriet, maar ook hoop, glans en veerkracht.

De toegang tot het concert is gratis. Na afloop wordt een gift gevraagd voor het project Geef Licht van Kerk in Actie; een vluchtelingenproject voor jongeren in Griekenland. Na afloop van het concert is De Ruimte open, tijd en plaats om na te praten en elkaar te ontmoeten. 

Het concert De wereld is van iedereen, is een onderdeel van het adventsproject Geef Licht waarin de protestantse gemeente Elst met verschillende activiteiten aandacht vraagt voor vluchtelingen. We mogen als kerkgemeenschap niet wegkijken van de vluchtelingenproblematiek. Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. Ze vluchten voor onderdrukking, oorlog en geweld. We vragen als kerkgemeenschap samen met Vluchtelingenwerk en Rotary aandacht voor de moeilijke situatie waarin vluchtelingen in Nederland zich bevinden. Ook in Elst zoeken vluchtelingen naar een veilig thuis en een nieuwe toekomst. Het verhaal van de vluchteling in ons midden gaat ons ter harte.