De oude Geurt.
De oude Geurt. Foto: Peter Veer

Lezing bij Marithaime: Goed fruit vindt zijn weg

Algemeen

OVERBETUWE - In de jaren rond 1955 verscheen in de streekkrant De Betuwe zo goed als elke week ‘De Oude Geurt’. Met een kernachtige zegswijze ondersteunde hij een intensieve voorlichtingscampagne om de fruitteelt in de OostBetuwe “… zoveel mogelijk te ontdoen van onrendabele percelen”. 

‘De Oude Geurt’ was verzonnen door de Rijkstuinbouwconsulent Ir. J.H.M. van Stuivenberg die kantoor hield op Boom en Vrucht in Kesteren. Dat was destijds het proefbedrijf voor boomteelt en fruitkwekerij en de praktijkschool voor de fruitteelt.

Ook Elst behoorde tot het werkgebied van dat Rijkstuinbouwconsulentschap. Het doel van het veelomvattende voorlichtingsprogramma was om de fruitteelt in de Oost Betuwe modern, winstgevend en professioneel te maken. Tijdens de campagne werd de film ‘Goed fgruit vindt zijn weg’ (1954) ingezet. In de film zijn beelden te zien uit bijvoorbeeld Kesteren, Dodewaard en Hemmen.

Op 8 decemberom 20.00 uur heeft de Historische Vereniging Marithaime in Het Wapen van Elst een presentatie door Peter Veer over deze historische film. De entree bedraagt 5 euro, inclusief een kop koffie of thee.Voor leden van Marithaime is de entree gratis. Zie ook: www.marithaime.nl.