Op het bordes van het gemeentehuis werd Sinterklaas verwelkomd door burgemeester Patricia Hoytink-Roubos. (foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Op het bordes van het gemeentehuis werd Sinterklaas verwelkomd door burgemeester Patricia Hoytink-Roubos. (foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Na coronajaren is het voor Sinterklaas weer ouderwets drukke tijd

Kinderen in Elst op zoek naar letters in etalages

ELST - Het zijn best drukke tijden voor Sint Nicolaas. Soms is hij even aan rust toe. Daarvoor kan hij terecht in het voormalige pand van COCO aan de Valburgseweg in Elst. Hij is in het dorp in elk geval enthousiast onthaald door de kinderen. Intussen loopt zijn agenda vol met huisbezoeken op 5 december. Die dag gaat hij ook naar de scholen.

Door Vincent Bos

Helemaal zeker is het nog niet, want Sinterklaas heeft het in deze weken hartstikke druk, maar als het even meezit is hij op zaterdag 26 november in Elst te vinden in het Sinterklaashuis. Als de kinderen verstandig zijn gaan ze die dag toch even kijken. Ze komen dan in het winkelcentrum geheid pieten tegen want die laten zich die dag op allerlei plekken zien. Aan gezelligheid is geen gebrek in Elst.

En als de kinderen dan toch in het dorp zijn, kunnen ze mooi even de rebus oplossen die door Sinterklaas in samenwerking met het Centrum Management Elst is bedacht. In de etalages zijn letters aangebracht en die vormen samen een zin. Los de rebus op en doe de flyer met de oplossing in de speciale brievenbus die voor het Sinterklaashuis is geplaatst. De kinderen hebben op school de flyer gekregen. Bovendien ligt de flyer in enkele winkels. Kinderen doen vrolijk mee want de eerste reacties zijn al in de brievenbus gedaan.

En als de kinderen toch bezig zijn, kunnen ze meteen raden hoeveel pepernoten de grote glazen bol voor het raam in het Sinterklaashuis telt. Wie het weet maakt ook al kans op een prijs. Je ziet dat Sinterklaas de kinderen wel bezighoudt.

Sinterklaas kwam in Elst weer ouderwets met de trein aan, zeggen Hans en Thea Wagener, die namens VEKO de activiteiten van de Sint coördineren. "Vanuit Hellevoetsluis waar de landelijke intocht van Sinterklaas was, stonden voor de trein alle seinen op groen en kwam hij met Arriva aan." Op het bordes van het gemeentehuis werd Sinterklaas verwelkomd door burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van Overbetuwe. En natuurlijk was er een grote schare kinderen bij en werd de sint uit volle borst toegezongen. De sfeer zat er meteen helemaal in.

Sinterklaas heeft het vooral druk met huisbezoeken. Heel toepasselijk zegt Hans Wagener daarover: "Het loopt als een trein. Op 5 december zijn we met zeven hulpsinterklazen op pad. Iedere Sint wordt vergezeld door twee pieten en een secretaris. De teller staat al op 130 tot 140 huisbezoeken. Daar komen de bezoeken aan zes scholen nog bij, waarvan er een buiten Elst is. Ook gaan we op bezoek in de zorgcentra. Dat zijn meestal onze vaste adressen."

Hij heeft de indruk dat er alle coronabeperkingen van de laatste jaren dit jaar duidelijk sprake is van een inhaalslag. Ouders halen Sint weer ouderwets in huis voor hun kinderen.

In Elst is er in theater De Kik ook nog een speciale sinterklaasvoorstelling van Troef. Kaarten daarvoor zijn verkrijgbaar bij de vestigingen van AH in Schuytgraaf en Elst.