Overhandiging cadeau uit de Oekraïense gemeenschap door John Macleane aan pastoor Karel Donders. (foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Overhandiging cadeau uit de Oekraïense gemeenschap door John Macleane aan pastoor Karel Donders. (foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Voedselbankactie kan rekenen op brede steun in Lingewaard en Overbetuwe

‘Door de crisis hebben veel mensen het moeilijk’

ELST - De actie in de supermarkten voor de Voedselbank Overbetuwe en Lingewaard is nog noodzakelijker dan andere jaren. Het aantal afnemers neemt snel toe en daarmee stijgt de vraag naar houdbare producten. De nood is hoog, constateert actiecoördinator Wichert van Olst.

Door Vincent Bos

De verwachting is dat de rijen voor de voedselbanken in het hele land volgend jaar nog langer worden. "Door de gestegen prijzen en de energiecrisis zie je dat veel mensen het moeilijk hebben. Dat worden er steeds meer. Dat geeft aan dat de actie nodig is", zegt Wichert van Olst die opgetogen verklaart dat in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe alle 28 supermarkten aan de actie meedoen.

De voedselbankactie is een gezamenlijk initiatief van de kerken, de Rotaryclubs, Stichting Leergeld Oost Betuwe en Interact (de jongerengroep van de Rotary). Dat de actie wordt gewaardeerd werd onlangs duidelijk uit het gebaar van de Oekraïnse gemeenschap. Die heeft in zowel de protestantse als de katholieke kerk een schilderij overhandigd als dank voor de actie voor Oekraïne.

Het wordt de klanten in die winkels dit jaar iets gemakkelijker gemaakt als ze op vrijdag 9 en zaterdag 10 december iets willen geven aan de voedselbank. Dat kan nog steeds door lang houdbare producten af te geven. “Maar we werken nu ook met vouchers van 15, 20 en 35. Daarvan kopen we zelf een ontbijt voor vier personen", zegt hij.

“Dan kan nog niet in alle supermarkten, maar enkele winkels hebben aangegeven hieraan mee te werken. Voordeel is dat de klanten niet in de winkel op zoek hoeven kopen. Wij stellen het ontbijt voor de gezinnen samen.”

Het doet Wichert van Olst goed dat veel mensen, verenigingen en organisaties zich melden om als vrijwilliger op een van beide dagen te helpen. In totaal zijn er drie - tot vierhonderd vrijwilligers nodig. Wie wil helpen, kan zich tot 25 november opgeven. "Iedereen is enthousiast. Het valt op dat koren, hockeyclubs en carnavalsverenigingen meedoen en dat een bedrijf als Univé heeft beloofd een supermarkt te willen bemensen. Je merkt ook bij de gevers betrokkenheid. Ze zeggen vaak: 'als ik een fijne kerst heb, gun ik dat een ander ook."

“We zouden de actie voor de voedselbank twee keer per jaar moeten doen, in voor- en najaar. Daarom vragen we om lang houdbare producten, van koffie tot broodbeleg. Het zijn artikelen die vaak tien weken houdbaar zijn. Als je dan twee acties hebt, kun je de afnemers in feite het hele jaar helpen.”

Het wordt voor de voedselbank steeds lastiger om aan producten te komen. Supermarkten zijn steeds beter in staat de houdbaarheid van producten goed te monitoren. Daardoor is er minder verspilling, maar is er ook minder beschikbaar voor de voedselbanken.

De voedselbankactie is hoe dan ook noodzakelijk op 9 en 10 december is. Wichert van Olst heeft goede hoop op een eclatant succes. Hij merkt dat het enthousiasme bij vrijwilligers en supermarkten groot is.

























Verzonden vanuit Outlook


Van: vpmbos@kpnmail.nl <vpmbos@kpnmail.nl>

Verzonden: maandag 7 november 2022 12:42

Aan: v.p.m.bos@outlook.com <v.p.m.bos@outlook.com>

Onderwerp: Fwd: FW: artikel Oekraïne en Voedselbank

Overhandiging cadeau aan ds. Jeroen Jeroense in de protestantse kerk. (foto: Walter Sietinga)