Vrijwillige energie-woonadviseurs gezocht

VALBURG - Energie-wooncoaches bieden winterhulp bij zorgen over energiekosten. Iedereen wil fijn wonen, daarom komen Woonstichting Valburg en Forte Welzijn in actie met het project 'Goed de winter door' en zoeken extra wooncoaches. 

Met de winter in aantocht kunnen er zorgen zijn. Woonstichting Valburg voelt zich verantwoordelijk om haar huurders zo goed mogelijk deze wintermaanden door te helpen. Samen met Forte Welzijn en de gemeente wil de woonstichting met deze winterhulp zich eerst richten op bewoners van de minst geïsoleerde huurwoningen. Woonadviseurs gaan in de maanden november en december vrijblijvend het gesprek aan met huurders over de energielasten. De woonstichting gaat hiervoor een samenwerking aan met het project Huisbezoek van Forte Welzijn. Samen doen zij deze oproep voor vrijwilligers die huurders willen adviseren over de mogelijkheden om energielasten zo laag mogelijk te houden.

Deze winterhulpactie vraagt om vrijwilligers die van betekenis willen zijn voor anderen en affiniteit hebben met energie en duurzaamheid. Enig technisch inzicht is gewenst, net zoals communicatieve vaardigheden. Deze actie duurt circa zes weken. Het is vanzelfsprekend dat vrijwilligers zelf hun aantal huisbezoeken kunnen bepalen. Natuurlijk krijgen de vrijwilligers van tevoren een training over de gesprekken die zij gaan voeren.

Informeren

Woonstichting Valburg informeert van tevoren haar huurders dat zij geheel vrijblijvend in gesprek kunnen gaan met een vrijwillige woonadviseur van Forte Welzijn om samen te bespreken waar de huurder tegenaan loopt door de huidige energiecrisis. De woonadviseur biedt een luisterend oor en informeert de huurder welke mogelijkheden er zijn om zo goed mogelijk de winter door te komen. De woonadviseur adviseert en wijst de weg, bijvoorbeeld waar de energietoeslag kan worden aangevraagd, welke kleine technische aanpassingen er mogelijk zijn aan de woning om de energiekosten te kunnen verlagen en waar je terecht kan als het financieel even helemaal niet meer lukt.

Vrijwilliger worden

Dit project valt onder het Huisbezoek-project van Forte Welzijn. Deze specifieke wooncoaches worden ondersteund vanuit Forte Welzijn in nauwe samenwerking met Woonstichting Valburg en het Sociaal Team Overbetuwe. Heb je belangstelling om als vrijwilliger actief te worden als wooncoach en ben je op korte termijn beschikbaar, neem dan contact op met de coördinator Forte Welzijn – Huisbezoek, Maud van Braam via het mailadres huisbezoeken@fortewelzijn.nl of 06 820 574 79.  Heb je belangstelling om als vrijwilliger huisbezoeken af te leggen, maar liever niet rondom het specifieke energie-thema, dan wil de coördinator ook graag met jou in gesprek gaan om samen de mogelijkheden en jouw wensen te bespreken.