Een volle zaal van Het Wapen van Elst tijdens de lezing van Marithaime. (foto: Feike Vlas)
Een volle zaal van Het Wapen van Elst tijdens de lezing van Marithaime. (foto: Feike Vlas) Foto: Feike Vlas

Druk bezochte lezing Marithaime over de buurschap Aam

ELST - Op dinsdag 25 oktober hield Historische Vereniging Marithaime in Elst  een lezing voor haar leden en overige belangstellenden over buurschap Aam. Deze werd zoals gebruikelijk gehouden in Het Wapen van Elst. Normaliter bezoeken zo’n 60 personen deze lezingen. De belangstelling voor deze presentatie was echter veel groter. 

Ongeveer 200 personen kwamen op deze avond af, waarschijnlijk omdat het gekozen thema interessant was voor velen, met name (oud) bewoners van buurschap Aam en omgeving. Met de nodige improvisatie werd er voor nagenoeg iedereen een zit- of staanplaats gevonden. 

De avond werd ingeleid door Marius Jansen die het aanwezige publiek welkom heette. Daarna gaf hij de microfoon aan Frits Hoogveld, die op zijn welbekende wijze een boeiende presentatie gaf over de geschiedenis van het buurschap. Aan bod kwamen de aanleg van de (water)wegen, de defensiedijk, de Aamseplas en de spoorweg.

Vervolgens kreeg Rudi Liebrand het woord. Hij vertegenwoordigde Teus Peek die helaas niet aanwezig kon zijn. Rudi vertelde over de nalatenschap van wijlen Albert Nip, schoonvader van Teus. Die bestaat uit een uitgebreide verslaglegging over de oude straten van Elst en een enorme verzameling oude dia’s die hij in de loop der jaren had aangelegd over de oude wijken van Elst. Deze verzameling is later geschonken aan Marithaime.
Vervolgens presenteerde Rudi op een ludieke en bevlogen wijze de voor de aanwezigen herkenbare foto’s uit het verleden en heden van buurschap Aam. Het publiek was gefascineerd over wat het te zien en te horen kreeg.

Op deze avond werd de mogelijkheid geboden om het boekje 'Elster straten volgens Albert Nip (deel 1)' aan te schaffen. De verkoop van dit fraaie boekje verliep zo goed, dat de eerste oplage direct uitverkocht was. Een herdruk wordt overwogen, evenals een vervolg op deze lezing over andere delen van Elst met een bijbehorend boekje.