(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Karin Besjes enthousiast rondleider in Tempel Kerk Museum

‘Mensen zijn verrast wat ze in Elst aantreffen’

ELST - Het is inspirerend om bezoekers iets mee te geven van de geschiedenis van de Romeinen in Elst. Zeker nu het Tempel/Kerk Museum in de Grote Kerk als onderdeel van de Limes de status Unesco Werelderfgoed heeft gekregen. Ieder bezoek aan de tempel is volgens Karin Besjes een belevenis.

Door Vincent Bos

“Het is uniek dat tempelresten tweeduizend jaar bewaard zijn gebleven. Dat je op één plek kunt meemaken hoe mensen toen religie beleefden. Dat is toch geweldig. Het is ontzettend leuk om daarover te kunnen vertellen”, zegt Karin Besjes opgetogen over dit unieke erfgoed in Elst.

Ze is rondleider in het Tempel/Kerk Museum in Elst, verzorgt educatieve lessen voor de scholen uit basis en voortgezet onderwijs en stelt de roosters samen voor enthousiaste vrijwilligers.

Ze kent de reacties van de vele jaarlijkse bezoekers. “Mensen zijn verbaasd dat ze tussen de resten van zo’n tempel kunnen lopen. Dat ze zo de geschiedenis van de Romeinen in Nederland meemaken. Het is natuurlijk ook bijzonder. Het hoort niet voor niets tot het werelderfgoed.”

In Elst is voordat de nieuwbouwwijk Westeraam tot stand kwam een tempel ontdekt. Maar daarvan is niets te zien. Recentelijk werd bij Zevenaar eenzelfde vondst aangetroffen. Zoals dat in Nijmegen ook het geval is geweest. “Het bijzondere van Elst is dat je het ook echt kunt beleven onder de Grote Kerk”, meent Karin Besje.

Het Tempel/Kerk Museum in Elst is van 1 april tot 1 november elke zaterdag geopend. In de andere periode kun je er elke eerste zaterdag van de maand terecht. In juli en augustus na de dienst van de protestante gemeente ook elke zondagmiddag.

Ze constateert dat er sprake is van een groeiende belangstelling sinds de coronabeperkingen zijn opgeheven. "Scholen komen op bezoek en mensen die ervan gehoord hebben. Tevens ontvangen we fiets- en wandelclubs die het complex willen zien en vriendenclubs. Mensen komen hier voor bedrijfsuitjes of een familiereünie. Ze komen uit het hele land. Soms zien voorbijgangers dat de deuren openstaan, komen ze binnen en zijn ze verrast door wat ze bij ons aantreffen.”

Voor die rondleidingen kan Karin Besjes telkens een beroep doen op een groep bevlogen vrijwilligers.| “Je krijgt niet zomaar die taak. Want je moet je wel inlezen in de geschiedenis van het tempelcomplex. Je moet je het verhaal eigen maken. En opletten welke groep je rondleidt. Want een groep volwassenen vraagt een andere benadering dat een schoolklas.”

De museumcommissie bestaat 25 jaar. Dat is uiteraard reden voor een feest. Op zondagmiddag 13 november zijn er elk half uur gezinsrondleidingen en rondleidingen voor volwassenen. Bij de gezinsrondleidingen wordt uitgegaan van kinderen in de leeftijd 7 tot 12 jaar. Wie mee wil kan zich tot 11 november aanmelden op de website van het museum. Zie www.tempelkerkmuseum.nl. Dan de pagina’s bezoekers en activiteiten raadplegen.

(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)