(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Nieuwe inwoners Overbetuwe uitgenodigd naar Valburg te komen

‘Bijzondere ontmoetingen tijdens High Tea’

ELST - De bakfiets met koffie staat er weer. Klaar om door de Buurtverbinders in Overbetuwe gebruikt te worden. Ze gaan ermee naar allerlei evenementen. Om dorpen en mensen met elkaar in contact te brengen. Op 8 oktober serveren ze een High Tea voor alle nieuwe inwoners van de gemeente.

Door Vincent Bos

Die High Tea levert soms bijzondere ontmoetingen op. Zo kwamen familieleden elkaar tijdens zo’n bijeenkomst tegen en kwamen ze tot de ontdekking dat ze dicht bij elkaar wonen.

“Ik heb iemand ontmoet die veel van wandelen houdt maar de omgeving van Hemmen niet kende. Na de High Tea in het pannenkoekenrestaurant hebben we daar nog even gewandeld”, zegt Christine Koch-Zeh, een van de Buurtverbinders.

De Stichting Buurtverbinders Overbetuwe afficheert zich als een bewonersgroep die het initiatief heeft genomen voor het online dorpsplein OnsOverbetuwe.nl. Op dat platform kunnen inwoners van de gemeente spullen, kennis, wetenswaardigheden en nieuws delen en contacten leggen. Om dat platform bekendheid te geven, trekken we er met de koffiekar op uit naar evenementen, zegt Buurtverbinder Bernadette Hermsen.

Zij heeft het logo van het digitale dorpsplein ontworpen. Elf poppetjes die elkaar vasthouden, symbool voor de elf kernen van de gemeente Overbetuwe en hun onderlinge verbondenheid.

“Voor corona hadden we een bakfiets met koffiekannen en trokken we erop om mensen met elkaar in contact te brengen en folders uit te delen om iedereen op het digitale platform te wijzen”, legt Bernadette Hermsen uit. “Zo zijn we bij het Kersenfeest in Driel geweest, bij de wandeltochten in Hemmen en de markt in Zetten.”

Het concept komt uit Nijmegen, geeft ze aan. Van MijnBuurtje.nl. “We zijn ook gestart met Overbetuwe voor Elkaar, maar dat concept is inmiddels door Forte Fit overgenomen.”

De groep werkt nu toe naar de High Tea van zaterdag 8 oktober in het multifunctioneel centrum ‘t Knooppunt in Valburg. Iedereen die vorig of dit jaar naar de gemeente Overbetuwe is verhuisd is welkom. Deelname is gratis. De bijeenkomst duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De High Tea is twee keer per jaar en telkens op een andere locatie.

“De vorige keer liep de bijeenkomst zelfs met een uur uit”, weet Bernadette Hermsen. Ook vluchtelingen uit onder meer Oekraïne die nu in de gemeente verblijven kunnen aanschuiven. “De vorige keer was er een echtpaar uit het westen van het land dat in de gemeente kwam wonen om dichter bij hun dochter te zijn. Dan geven we bijvoorbeeld uitleg over de paardenmarkt. De bijeenkomst heeft me toen veel energie gegeven”, zegt Bernadette Hermsen.

Christine Koch-Zeh verwacht ongeveer twintig mensen. Ze geeft aan dat de bijeenkomsten leiden tot mooie ontmoetingen. “We hebben een man kunnen helpen die graag bij een fietsclub wilde. De High Tea is voor nieuwe inwoners een mooie manier om contacten te leggen en voor ons de gelegenheid hen een warme ontvangst in de gemeente te bieden.”