De graven met de Poppy's voor de grafsteen. (foto: Lotte Pronk)
De graven met de Poppy's voor de grafsteen. (foto: Lotte Pronk) Foto: Lotte Pronk

Scholieren uit Elst leggen

Poppy’s bij oorlogsgraven

OVERBETUWE - Woensdag 21 september hebben 18 scholieren uit klas 1 samen met burgermeester Patricia Hoytink-Roubos 20 Poppy’s gelegd bij de graven op het kerkhof in Heteren van omgekomen Engelse militairen, bij de slag om Arnhem.

De Poppy’s zijn gemaakt in 2020 door leerlingen van het Westeraam in Elst gemaakt, dit met de bedoeling om deze zelf neer te leggen op alle begraafplaatsen in de Gemeente Overbetuwe waar Engelse militairen begraven zijn. Maar door corona was dat helaas niet mogelijk. Vandaag was het moment daar en zijn de leerlingen en organisatie met een touringcar van de Betuwe Express op reis gegaan.

Het idee van het maken van de Poppy’s is van meesterkunstsmid Cees Pronk uit Andelst. Die heeft een bericht in de Gelderlander gelezen dat de burgermeester van Arnhem in het openbaar groen klaprooszaad wilde strooien zodat er klaprozen, Poppy’s zouden gaan groeien. Cees Pronk heeft hier op ingespeeld en zo is de koperen bloem met een messing steel tot stand gekomen.

De jeugd heeft deze Poppy’s volledig zelf samengesteld door het koper te drijven in de juiste vorm, de steel te buigen en te voorzien van schroefdraad, natuurlijk alles oppoetsen en samen te stellen tot de bloem. Van de stenen die over gebleven zijn van het oorlogsmonument bij het landgoed Schoonderlogt bij Elst, zijn de voetjes gemaakt waar de Poppy’s in staan.

Samen met The Island 1944-1945 is dit project tot stand gekomen.

De burgermeester legt de eerste Poppy. (foto: Lotte Pronk)
De Poppy's staan klaar om gelegd te worden. (foto: Lotte Pronk)