(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Wijngaard Keulenhof in Elst oogst medailles en waardering

Eigenaar: ‘Onze wijnen worden elk jaar beter’

ELST – Voor wijnbouwers zijn het nog best spannende tijden. Met het weer als onberekenbare factor. Maar het zit na de warme en zonnige zomer wel goed met de druivenoogst. Dat betekent dat volgend jaar topwijnen gepresenteerd kunnen worden, ook door wijngaard Keulenhof in Elst.

Door Vincent Bos

Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen komt Keulenhof de laatste jaren sterk voor de dag. Al drie jaar op rij worden medailles toegekend aan de wijnen uit Elst. Een prestatie waar de eigenaren Arjan en Ingrid Stam terecht trots op zijn.

De wijngaard aan de Mussenbergstraat in Elst beslaat een hectare. Er staan 4200 stokken. Ze zijn begonnen met drie soorten witte druiven en een blauwe. Het Nederlandse klimaat is vooral geschikt voor het maken van witte en rosé wijnen.

Arjan Stam (63) is al lang in wijn geïnteresseerd en maakt deel uit van een vriendenclub die vaak wijnen proeft. Op vakantie pakt hij steevast de racefiets om door wijngebieden te rijden. “Daar is het zaadje geplant om zelf een wijngaard te beginnen. Dat kon bij een oom en tante in Elst, op Keulenhof. Zij teelden fruit. Het is een mooie plek. Ik ben de vierde generatie van mijn familie die hier werkt. Dat is een mooie voortzetting van de familietraditie.”

Het gaat vanaf de start crescendo met de wijngaard. “In 2019 was de druivenoogst goed voor 500 flessen. Een jaar later stond de teller al op 2500 flessen en tegenwoordig zijn dat er 4600. En het smaakpalet is uitgebreid met een mousserende wijn die de Parel van Elst wordt genoemd. Een dessertwijn presenteren is de volgende wens.

De eigenaren lopen dan ook tevreden rond. Helemaal omdat de wijnen enkele keren bekroond zijn. Het is dus logisch dat veel mensen tijdens de nationale Open Wijndagen een kijkje kwamen nemen. Dan tonen ze zich iedere keer verrast dat Elst zo’n wijngaard heeft, zegt Arjan Stam. De wijngaard is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Arjan Stam heeft zich volledig op de wijnbouw gestort. “Ik vind dit werk leuk en haal er plezier uit. De sleutel van het succes zit in samenwerken. Dat betekent dat je de juiste mensen om je heen verzamelt.” Hij doelt onder andere op Diederik Beker van het Betuws Wijndomein. Dat is een belangrijke partner van Stam.

Het oogsten van druiven is volgens hem ook een kwestie van geduld hebben. “Hoe later je oogst, des te rijper zijn de druiven. Als je zo lang mogelijk wacht, krijg je de beste geur en het mooiste aroma. Vorig jaar hadden we de laatste oogst pas in november.”

De wijnen worden in Keulenhof verkocht. Maar Arjan Stam levert inmiddels ook aan twee restaurants. Daar is ‘t Amusement in Arnhem er een van. “We zijn erg blij dat het zo goed gaat. En de wijnen worden steeds beter.”