(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Dagopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne in kerk Homoet

‘Na zien tv-beelden, meteen mijn hulp aangeboden’

HOMOET/VALBURG – Als je de beelden ziet van de oorlog in Oekraïne kun je niet aan de zijlijn blijven staan. Dat is de insteek van de vrijwilligers die bij de dagopvang in Homoet actief zijn. Ze willen wat kunnen betekenen voor de mensen die in Nederland verblijven nadat ze de oorlog in hun land ontvlucht zijn.

Door Vincent Bos

“Ik zag op televisie wat er aan de hand was en heb de dominee meteen mijn hulp aangeboden. Ik kan niet weg blijven kijken. Ik was juist met pensioen en zie dit als een zinvolle invulling van mijn vrije tijd”, zegt Jan Nijburg uit Kesteren.

Het idyllische kerkje in Homoet fungeert twee keer per week als dagopvang voor kinderen en volwassenen uit Oekraïne. Ze zijn op initiatief van dominee Arie Simons naar de Betuwe gekomen. Een aantal Oekraïense vluchtelingen is bij leden van de Hervormde Gemeente Valburg ondergebracht.

De kinderen hebben het naar de zin in Homoet. Een jongen met bril komt enthousiast aangerend en geeft Jan Nijburg een boks. Het geeft aan dat hij met de Oekraïense vluchtelingen in korte tijd een goede band heeft opgebouwd. Zoals dat geldt voor alle vrijwilligers.

“Wij zorgen hier voor alle faciliteiten zodat de Oekraïense mensen bij elkaar kunnen zijn. We gaan niet de hele dag voor de groep invullen. Wel zorgen we voor koffie en broodjes. Het communiceren gaat via een vertaalapp of met handen en voeten. Sommigen spreken een behoorlijk woordje Engels”, vertelt Jan Nijburg.

Het omzien naar de medemens zit Nelly Sluiter uit Opheusden in het bloed. “Ik kom uit de zorg, ben kinderverpleegkundige geweest. Ik ben begaan met deze groep mensen. Ze hebben zo’n intens verdriet. Dat willen we een beetje verlichten door er te zijn. Ze tonen zich ontzettend dankbaar voor ons werk.”

Binnen is een aantal vrouwen uit Oekraïne aan het breien. Aan een andere tafel doen kinderen een spelletje. De groep wordt opgevangen in IJzendoorn en Homoet. “In IJzendoorn zitten ze vaak aan de barbecue, in Homoet krijgen ze een lunch met tomaat, komkommers, kaas, worst en soms knakworstjes”, zegt Nelly Sluiter.

Margreet de Vree uit Dodewaard is een van de andere vrijwilligers. “We hebben thuis Oekraïeners opgevangen. “Het is heel mooi dat je deze groep een plek kunt bieden. Hun stad is ingenomen door de Russen. Dat is heel heftig. Hun oma was achtergebleven maar is deze kant opgekomen. Ze heeft vijf dagen gereisd en stond ineens moederziel alleen op het kleine station Hemmen-Dodewaard. Nu is ze bij ons. Het is een hele leuke oma.”

Nelleke van de Kieft uit Rhenen heeft deze dinsdag enkele Syrische kinderen meegenomen. Die wonen al langer in Nederland. Ze heeft goede ervaringen met de opvang van vluchtelingen maar geeft aan dat dit wel een langer durend proces is. “Dat houd ik de mensen hier voor ogen om hen zo te motiveren.”