(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Hof Bredelaar voorziet zozeer in behoefte dat verdubbeling wordt overwogen

‘Werken in zelfoogsttuin is bron van plezier’

ELST – Ze afficheren zich als Hofdames en voelen zich de koning te rijk in Park Lingezegen. Of beter gezegd in Hof Bredelaar want daar hebben Angelique van Doormalen en Floor van den Born een zelfoogsttuin opgezet. Met succes. De deelnemers zijn enthousiast. “Het is een bron van plezier.”

Ze hebben in Hof Bredelaar bij Elst een vliegende start gemaakt sinds ze in januari aan de slag gingen. Hun ideeën worden breed gedragen. Hoopten ze bij de start op 70 deelnemers, het zijn er na een half jaar al 55. Het is een teken dat de zelfoogsttuin in een behoefte voorziet. “Iedereen krijgt er energie van. De deelnemers komen hier graag om te oogsten”, stelt Angelique van Doormalen.

Dat zij en Floor van den Born groene vingers hebben staat wel vast. Angelique werkt als kunstdocent en heeft de cursus Agro-ecologie bij de Ommuurde Tuin in Renkum gevolgd. Floor heeft aan de Warmonderhof biodynamische landbouw gestudeerd. Ze weten dus wat er nodig is om van Hof Bredelaar een geslaagd project te maken.

“Hof Bredelaar is een CSA-tuin”, zegt Angelique van Doormalen. “CSA staat voor Community supporterd agriculture. Dat betekent dat je een gemeenschap opbouwt met leden die van te voren tekenen voor een oogstaandeel. Dat is financiering aan de voorkant. Iedereen draagt daarbij de lusten en de lasten.”

Ze merkt dat de deelnemers er zelf plezier aan beleven. Van belang is dat biologisch geteelde producten van de grond komen. De producten zijn vers en je hebt er geen verpakkingen voor nodig. Dat zijn allemaal elementen die tegenwoordig zwaar meebewegen. Iedereen wordt er blij van dat in Hof Bredelaar op die manier gewerkt wordt. Bovendien hebben de deelnemers inbreng bij wat er geteeld wordt. Daar wordt in het najaar over gesproken. Er is al een oogstappgroep en er worden recepten uitgewisseld.

Angelique van Doormalen is ronduit tevreden. “We hadden een vliegende start. Voordeel was dat er al een moestuin lag. Er was ook al een irrigatiesysteem. Mensen van dagbesteding Philadelphia, die al langer actief zijn op de Bredelaar, helpen ook nu mee. Ook vrijwilligers zijn in Hof Bredelaar aan het werk.”

“Je hoort van alle kanten positieve verhalen. Het is een bron van plezier om hier te kunnen werken. De deelnemers vinden het prachtig als ze de groenten zien groeien. Dat ze weten dat ze over twee weken sla hebben of andijvie. Ze zijn op een andere manier met eten bezig, bewuster vooral. Je mag komen werken, maar het hoeft niet.”

Ook de bloementuin is een pareltje. De bloemen bloeien volop. Passanten kunnen zelf een boeket komen snijden. Het gereedschap dat daarvoor nodig is, ligt klaar. Afrekenen kan via een QR-code.

Zo is Hof Bredelaar een boeiend en bloeiend project. “We hopen wat deelnemers betreft op een wachtlijst. Vooral omdat we het plan hebben het perceel te verdubbelen”, aldus Angelique van Roosmalen.