Afbeelding
Foto:

Appels en peren

bijna klaar om te oogsten

DODEWAARD - Ondanks de klimaatcrisis groeit het fruit goed. Sterker nog: de boomgaarden van fruittelers leggen juist CO2 vast. Doordat het al vroeg warm was dit jaar stonden de fruitbomen al vroeg in bloei. Helaas volgden er nog enkele nachten met nachtvorst, waardoor een groot deel van de pruimenoogst verloren is gegaan.

“Door die nachtvorst hebben we ook geen volle oogst peren dit jaar, maar ondanks de droogte en hitte is het fruit wel van goede kwaliteit”, zegt fruitteler Toon Vilier. Het gelijknamige fruitteeltbedrijf heeft naast 2 hectare pruimen nog zo’n 14 hectare appels en peren in Dodewaard en Herveld.

“Hoewel er af en toe een buitje valt, is de grond weer droog. Gelukkig kunnen we met druppelbevloeiing de bomen gericht grondwater geven. We zijn zuinig met water. Op andere percelen zetten we soms de beregening aan, wel altijd ‘s nachts dan verdampt het water niet voor het op de grond komt.”

Vroeg bloesem aan de bomen, betekent ook vroeg oogsten. “Eind augustus gaan we plukken tot ongeveer eind september. Daar kunnen we nog wel hulp bij gebruiken”, zegt Toon. “We plukken alles rechtstreeks in de kist. Geen gesjouw met plukemmers of kratjes, dus geen zwaar, maar wel leuk werk in de buitenlucht.”

Heb je zin en tijd om de handen uit de mouwen te steken? Neem dan contact op met Toon en Ageeth Vilier en stuur een mail naar fruitbedrijfvilier@kpnmail.nl of stuur een berichtje naar 06 12204241.