Kersen koningin Driel in het paars Daia en assistente Nina in het wit samen met kersenteler Stefan Bos.(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Kersen koningin Driel in het paars Daia en assistente Nina in het wit samen met kersenteler Stefan Bos.(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

Driel popelt om als vanouds los te gaan tijdens Kersenfeest

‘Quiz gewonnen met jurk van gerecycled materiaal’

DRIEL – Het opzetten van de grote tent aan de Patrijsstraat en de terugkeer van de kermis zorgen voor feestvreugde in Driel. Na twee coronajaren gaat het dorp dit weekend los tijdens het Kersenfeest. Met een aaneenschakeling van vertrouwde en nieuwe activiteiten. De inwoners hebben er zin in.

Door Vincent Bos

En toch is het dit jaar anders. De wielerronde staat niet op de kalender. De versoepeling van de coronaregels kwam te laat voor het sportspektakel. De avondvierdaagse is vanwege een tekort aan verkeersregelaars teruggebracht tot één wandeling. Die is op de vrijdagavond als normaliter de feestelijke intocht op het programma staat.

Dan nog is er genoeg te beleven in Driel. Neem de grote feestavond op vrijdag 1 juli. Alle bezoekers verschijnen in rode kleding in de feesttent. Dat belooft een prachtig gezicht te worden. De vrijdag wordt door velen als de leukste avond van het Kersenfeest beschouwd. De dj’s van Q-Music zorgen er voor dat de stemming opperbest is. Coverband Hike speelt zondag.

“Iedereen heeft het Kersenfeest gemist. We zijn zo blij dat het weer kan. Dat we de tent weer kunnen neerzetten geeft ons zoveel energie. We kijken er echt naar uit”, zegt algemeen bestuurslid Aniek Smids van Kersenfeest Driel.

Voor het eerst is er een klaverjastoernooi opgezet. De Drielse dorpsquiz gaat op herhaling. “Hieraan doen twintig teams van tien personen mee. Ieder team moet er vanuit huis op uit. Ze komen elkaar dan in het dorp tegen. Er ontstaan vaak spontane gesprekken. Dat is zo leuk”, weet Aniek Smids nog van de vorige keer.

Op zaterdag wordt als vanouds de Zilveren Ratel uitgereikt aan een persoon die zich heeft ingezet voor mens, dier en natuur. Daarnaast worden sportman, sportvrouw, sportploeg en talent van het jaar bekendgemaakt.

Bij elke gelegenheid maken Kersenkoningin Daia Neerhof (16) en hofdame Nina van den Burg hun opwachting. Ze hebben drukke dagen in het verschiet. Daia Neerhof deed vorig jaar mee met de quiz. Een van de opdrachten was om een jurk te maken. “We hebben de quiz niet gewonnen maar wel de mooiste jurk gemaakt van gerecyclede spullen.”

“Vorig jaar heb ik al wat prijzen uitgereikt. Nu vroegen ze me of ik Kersenkoningin wilde worden. Zo’n kans krijg je maar een keer. Het is leuk om met de organisatie samen te werken. Het is wel spannend als je voor veel mensen moet staan maar ik kijk er wel naar uit. Het kost wel veel tijd. Volgende week heb ik een toetsweek op school (Olympus in Arnhem). Dus dat wordt nog wel een beetje stressen want heel veel tijd om te leren is er niet.”

Kersenkoningin Daia Neerhof draagt deze dagen een prachtige paarse jurk, hofdame Nina van den Burg een witte jumpsuit. Ze zijn afgelopen dinsdag gepresenteerd. Ze verheugen zich op het Kersenfeest zoals veel anderen dat doen. Want na twee coronajaren mag het weer.

Kersen koningin Driel in het paars Daia en assistente Nina in het wit.(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Kersen koningin Driel in het paars Daia en assistente Nina in het wit.(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)