Afbeelding
Foto:

Zwerfafvalbrigade in Elst bestaat drie jaar

ELST - Wie kent het niet, de ergernis die je hebt, als je veel afval ziet liggen langs de kant van de weg! "Drie jaar geleden hebben onze vrijwilligers dat ook zeker gevoeld en het er niet bij laten zitten! Zij hebben de mogelijkheid aangepakt om een zwerfafvalbrigade op te richten in Elst. Officieel heten wij 'zwerfafvalbrigade Elst Schoon'."

Met behulp van Stichting Landschapsbeheer Gelderland zijn er in verschillende dorpen/steden meerdere zwerfafvalbrigades opgericht. In eerste instantie werd het materiaal en informatie gefaciliteerd door stichting Landschapsbeheer Gelderland. Die taken zijn nu overgenomen door de gemeente. Er is een contactpersoon binnen de Gemeente Over-Betuwe voor alle benodigdheden/ overleg met de zwerfafvalbrigade. 

In Elst wordt de groep gecoördineerd door Sanne H. Na drie jaren inzet en enthousiasme, waardoor deze initiatief uitgegroeid is tot een goedlopend vrijwilligersproject, neemt zij per 1 juli ‘22 afscheid. Gelukkig zijn er opvolgers, die dit mooie project willen voortzetten. Een belangrijke taak wordt vervuld door Marion B. Zij onderhoudt het contact met de gemeente voor het materiaal (hesjes, knijpers, enzovoort) en het ophalen van het zwerfvuil.

 Momenteel bestaat de groep ongeveer uit dertig personen, uitgaande van de deelnemers die een knijper, hesje, handschoenen en plastic zakken hebben opgehaald. Eén keer in de drie weken kunnen de vrijwilligers elkaar ontmoeten door samen een uur een gebied op te schonen. Via een whattsappgroep wordt afgesproken waar zij elkaar ontmoeten en waar veel zwerfvuil is gesignaleerd. Niemand is verplicht om te komen. Wie deze gezamenlijke actie niet wil, gaat individueel op pad.
Het gaat niet alleen om de hoeveelheid afval die je verzamelt, maar dat je loopt voor de bescherming van de natuur. En dan zijn alle kleine beetjes belangrijk!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil er meer van weten dan kun je een mail sturen afvalbrigade.elst@gmail.com Ook jongeren zijn welkom!