(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Straatmuzikantenfestival in Elst wordt door deelnemers gewaardeerd

‘Als ik al mijn nummers zing, sta ik er vanavond nog’

ELST - Ze schrijft muziek over de liefde. Op straat zingen vindt ze heerlijk, zegt haar man. In Elst kan Ellis Freijser zich uitleven met broer Johan aan haar zijde. Ze heeft er de reis vanuit Krommenie graag voor over. In Elst wordt deelname aan het straatmuzikantenfestival beloond met een derde plaats bij de duo’s.

Door Vincent Bos

Ellis Freijser vertolkt haar nummers met verve. De muziek valt bij de toeschouwers op deze snikhete zaterdag in de smaak. Mensen blijven stilstaan en luisteren. Precies zoals dat tijdens het NK Straatmuzikantenfestival de bedoeling is. Het duo Next Level komt als grote winnaar uit de bus.

Er zijn geen massa’s mensen op de been. Het is gezellig druk in het dorp en dat wordt door de muzikanten gewaardeerd. Het zal voor zangeres Ellis Freijser heel anders aanvoelen als ze later in het weekend in Landgraaf tijdens Pinkpop tussen duizenden muziekliefhebbers staat.

Het straatmuzikantenfestival draait ook om interactie met het publiek. Daar is het duo Frejliche Frajnde een voorbeeld van als de violist zijn instrument neerlegt en gaat dansen. En ook De Slechte Band uit Leiden zoekt de verbinding met het publiek. Even verderop geeft Anouk Platenkamp van Faerydae uitleg over de nummers.

Intussen geniet het publiek van de verschillende muziekstijlen. Elsje Lieverse uit Lisse wil er niets van missen. "We zijn nu voor de derde keer op dit festival. We staan met onze camper bij een geitenboerderij. We komen hier graag. Het is gewoon super. De sfeer is geweldig. We genieten er echt van”, zegt ze.

Tijdens de prijsuitreiking krijgt André Bosman een speciale oorkonde. De zanger is vaste gast op het festival. Hij doet bijkans elk jaar mee en is ’s morgens vanuit Enkhuizen al vroeg op pad. Daar maalt hij niet om. Zingen is zijn passie. “As ik al mijn nummers moet laten horen, sta ik hier vanavond om acht uur nog”, zegt hij.

André Bosman (74) zingt vaak op straat in Hoorn of Amsterdam en een enkele keer in Kleef. “Eigenlijk trek ik het hele land door. Ik heb een eigen repertoire en kan overal spelen. De ene keer is dat country, dan weer gospel, pop of folk. Muzikaal geschoold ben ik niet. Wel heb ik lang geleden in een band basgitaar gespeeld.”

Hij is zijn carrière als straatzanger in Elst begonnen. “Hier heb ik voor het eerst gezongen. Het is prachtig om telkens mee te mogen doen. Ik kom graag onder de mensen en in Elst is het altijd gezellig.”

Voorzitter Paul Lapian van de organisatie toont zich na afloop een tevreden man. “Het is goed verlopen. Vanwege de hitte hebben we muzikanten gevraagd om als het maar even kan in de schaduw te spelen. We delen daarnaast water uit.”

Als toetje treedt Amazing Stroopwafels op. En ondanks de hitte hebben toeschouwers nog puf genoeg om te dansen.