(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Slag om Doornenburg

met strijd en middeleeuws vertier

DOORNENBURG - Het stoere Kasteel Doornenburg is onaantastbaar. De Laat-middeleeuwse burcht wordt beschermd door Garnizoen Doornenburg. Re-enactors uit heel Europa hebben hun historisch kampement opgeslagen. Er wordt zaterdag 2 en zondag 3 juli strijd geleverd. 

Ridders te paard, boogschutters en man-tegen-man gevechten. Op de grootste voorburcht van Nederland is er vertier. Bezoekers wanen zich twee dagen in de Middeleeuwen, met als hoofdspektakel De Slag om Doornenburg. Kortom, een ontdekkingstocht door de Middeleeuwen voor jong en oud. De Slag heeft een veelzijdig programma. Er zijn tevens rondleidingen door het kasteel. Zaterdagavond gaat het langer door met middeleeuwse muziek van Folkcorn en balfolkdans onder leiding van jonkvrouw Bryndis.

Eenmaal langs de kassa wordt de bezoeker opgenomen in de tijd van ridders, jonkvrouwen, artiesten en voetvolk. Buiten het kasteel slenteren door het kampement, kijken naar demonstraties van ambachten en middeleeuwse mode en. Je ziet mannen en vrouwen aan het werk. Antwoord geven op publieksvragen doen ze graag. Ridders lopen in zware harnassen en tonen hun spectaculaire gevechtskunsten te paard. Mocht je kind met ze op de foto willen? Pak dan je camera of smartphone!

Op de voorburcht is er middeleeuws vertier. ‘Kasteelbewoners’ zoeken hun weg. Ridder Wilg laat kinderen de Middeleeuwen beleven met educatieve geschiedenisspellen en Theater van de Droom treedt op. Folkgroep Folkcorn en de ronddtrekkende troubadours van de Soete Inval brengen traditionele straatmuziek en historische volksmuziek waarbij de voeten van de vloer mogen tijdens de balfolk workshops op zaterdag.

Zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur. Zondag 10.00 tot 17.00 uur. Kaartverkoop via www.kasteeldoornenburg.nl of aan de kassa. Het programma is financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en stichting VSBfonds.