(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘Hier vind je alles, er is genoeg te zien en te beleven’

Elst Op Stelten is opnieuw trekpleister

ELST - Maarten Broks schiet de ene foto na de andere. De kinderen wagen zich in de klimboom en die prestatie is leuk genoeg om vast te leggen. Die kinderen hebben het toch al naar de zin tijdens Elst Op Stelten. En dat geldt voor veel mensen. De tijd vliegt om zoveel is er te zien en te beleven.

Door Vincent Bos

Sophie, Sanne en Stef Broks uit Elst hebben deze tweede pinksterdag al een keer geklommen maar willen nog een keer. Ze hebben de smaak te pakken. Sophie komt de eerste keer niet tot de top, maar dat overkomt haar geen tweede keer. Ditmaal lukt het wel om de laatste horde te nemen. Ook haar zus en broer klauteren gretig naar boven. Goed vastgemaakt kan het drietal niets gebeuren.

Ze zijn er voor het eerst bij tijdens de braderie. Voorheen woonden ze in Oosterhout en de laatste twee jaar ging het evenement vanwege corona niet door. “Het is erg gezellig en vooral leuk dat er zoveel voor de kinderen te doen is”, zegt vader Maarten Broks. “Ik ben heel erg van het foto’s maken en dus knip ik wel door. Maar uiteindelijk selecteer ik er hooguit een stuk of twintig.”

Aan de andere kant van het dorp is te zien hoe een boomstam binnen de kortste keren verandert in een prachtig kunstwerk van hout. Zo zie je een uil verschijnen of een gestileerde hond. Maar een puntgave paddenstoel kan ook. Het is het werk van beeldighout.nl

Volgens Rob Peters uit Elst hebben de uit douglashout gesneden dieren de voorkeur bij het publiek. De boomstammen worden bewerkt met een motorzaag. Vandaar dat de beelden zo snel klaar zijn. “We gebruiken hout van naaldbomen die omgevallen zijn. Dus geen bomen die gekapt worden. Daardoor krijgt ons hout een tweede leven”, zegt Peters die wijst op het kabouterhuis aan de dijk in Heteren dat ook door zijn bedrijf is gemaakt.

Op de jaarlijkse braderie in Elst is de sfeer ouderwets gezellig. Het evenement ligt goed in de markt. Er zijn volgens organisatievoorzitter Rik Gerretsen veertig- tot vijftigduizend mensen aanwezig. “We zitten met het bezoekersaantal op het niveau van voor corona”, stelt hij.

Gerretsen is dik tevreden met het verloop van de braderie en de inzet van lokale ondernemers en lokale verenigingen. Wie in het centrum rondkijkt, ziet louter blijde gezichten. Elst Op Stelten is opnieuw een succes van jewelste.

Volgens Henk van Beek van Apeldoorn 2000, gespecialiseerd in marktorganisatie, zijn in het centrum van Elst driehonderd verkoopplekken gecreëerd. “De kracht van Elst Op Stelten zit in de diversiteit, de verschillende podia. Het spreekt mensen aan als het vol staat en het druk is. Hier vind je alles. Je kunt hier geruime tijd vertoeven. Er is genoeg te zien. Je wordt niet opgehouden door het publiek, er is veel entertainment en voor de kinderen is er veel te doen. En je hebt leuke horecaplekken”, zegt hij.