Afbeelding
Foto:

Cursus filosofie bij Forte Fit

OVERBETUWE - In de filosofiebijeenkomsten van de cursus bij Forte Fit onderzoeken we met elkaar onze vooronderstellingen in onze vragen en antwoorden die we in ons dagelijkse leven tegenkomen. Telkens starten we met een filosofische tekst of video, waarin verschillende perspectieven prikkelend en soms provocerend aan bod komen. 

Daarna start de gezamenlijke dialoog met luisteren en spreken. Tijdens die dialoog gaan we te rade bij diverse filosofen (onder andere Plato, Aristoteles, Hegel, Nietzsche, Popper, maar ook hedendaagse filosofen zoals de huidige Denker des Vaderlands Paul van Tongeren).

Bijvoorbeeld: een goed functionerende democratie veronderstelt dat burgers onderscheid kunnen maken tussen feiten, meningen en leugens. Maar wat betekent dat in een tijd van complottheorieën, 'alternatieve feiten', nepnieuws, halve waarheden of overdrijvingen?  Maar ook: wat als burgers geen vertrouwen hebben in politici? Is democratie dan een houdbaar ideaal? Is dit ideaal een (wereld)oorlog waard?

In acht bijeenkomsten zullen we vier actuele thema’s kritisch tegen het licht houden:
1) grondbeginselen van democratie; 2) klimaat en verantwoordelijkheid; 3) vriendschap; 4) waarderen van verschillen tussen mensen.

Docent/begeleider is Jan Luijten. Hij heeft filosofie gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit van Amsterdam en was verbonden aan de Wageningen Universiteit als Universitair Docent.

De cursus is woensdagavond 12/26 oktober, 9/23 november, 4/18 januari, 1/15 februari in ’t Knooppunt Valburg. Kosten: 8 lessen 80 euro. Informatie: cultuur.fortfit@fortewelzijn.nl.