Afbeelding
Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘Ongelooflijk blij met ons gastgezin in Zetten’

Algemeen

ZETTEN – Als vanouds slenteren langs de vele kramen, stilstaan bij demonstraties van politie en brandweer en smullen van stroopwafels en broodjes vlees. Of originele bietensoep uit Oekraïne kopen en met André en Valentyna praten over de oorlog in hun land. Het kan allemaal op de Wizetmarkt in Zetten.

Door Vincent Bos

De liefde bracht André Fonteijn(39) in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. De oorlog brengt hem weer in Nederland. Tijdelijk logerend bij een gastgezin in Zetten. Frequent informerend naar de situatie bij hem thuis.

De auto stond al klaar voor vertrek naar Nederland toen Rusland dreigde Oekraïne binnen te vallen. Toen de raketten insloegen was het besluit om weg te gaan, snel genomen. Met zijn vrouw Valentyna, de een jaar oude tweeling Vivi en Lizzy, oma en twee katten sloegen ze op de vlucht. Nu doet hij op de druk bezochte Wizetmarkt, de braderie op Hemelvaartsdag in Zetten, zijn verhaal.

André Fonteijn heeft zijn geliefde leren kennen op internet. Zij kwam voor haar werk en vakanties al veel in Nederland. Ze vlogen vaak heen en weer om elkaar te zien. Tot hij er in 2016 voor koos zich met Valentyna te vestigen in een dorp op twintig kilometer van Kiev.

“Ons huis staat niet direct in een gevaarlijke oorlogszone. Maar in Oekraïne blijven vonden we te riskant. We hebben contact met de buren die op ons huis letten. En we hebben contact met de twee zussen van Valentyna die met hun gezin zijn achtergebleven”, vertelt hij. Daarbij aangevend dat het voor de familie spannende tijden zijn.

Hij is ongelooflijk blij met zijn gastgezin in Zetten, dat contacten heeft met een cateraar. Handig nu hij voor zijn stichting Freedom for Ukraine geld wil ophalen. Onder meer door bietensoep te verkopen. “Het is de soep zoals we die in Oekraïne kennen met bieten, aardappel, wortel, ui, tomaat en witte bonen. We hebben er heel veel van gemaakt. Die potten krijgen we lang niet allemaal vandaag gekocht. Gelukkig is de soep lang houdbaar.”

De opbrengst van de bietensoepverkoop gaat naar Oekraïne. “Elke cent gaat daarheen. Voor de aanschaf van kogelvrije vesten, slaapzakken en houdbaar voedsel of voor verband, medicijnen en materialen naar ziekenhuizen”, zegt André Fonteijn.

Dat braderieën in trek zijn wordt in Zetten wel duidelijk. Het is ouderwets druk. Op het Julianaplein laten kinderen zich fotograferen met de dubbelgangers van Frozen of ze wagen zich aan het sjoelen. Alice en Herman van Diejen van First Class Events & Entertainment hebben een supersjoelbak meegenomen. Naomi van der Garde uit Opheusden heeft zichtbaar plezier als ze de stenen over de lange bak schuift.

Sjoelen is nog steeds populair. “Het is een echt oudhollands spel. In coronatijd weer helemaal opgeleefd. De mensen willen weer eens wat anders dan gamen en de spelregels van het sjoelen zijn simpel”, verklaart Herman van Diejen de populariteit van het spel. Aan het eind van de dag hebben 150 tot 200 kinderen meegedaan.