Jonge vosjes bij de ingang van hun hol.
Jonge vosjes bij de ingang van hun hol. Foto: Jeroen van Wijk voor Geldersch Landschap & Kasteelen

Natuur in beeld: Jonge vosjes naar buiten!

Algemeen

REGIO - Het is mei en de lente is in volle gang! De dagen zijn lang, de temperaturen lopen op, weides staan vol met bloemen en overal bruist het van het leven! Het is bij uitstek de periode dat jonge dieren voorzichtig de wereld gaan verkennen. 

Jonge vosjes komen voor het eerst buiten hun hol en zien, horen en ruiken iedere dag weer iets nieuws. Daarnaast zijn ze constant met elkaar in de weer en krijgen ze steeds meer lef. Met veel geluk ben je binnenkort wellicht zelf getuige van deze aandoenlijke ontwikkeling!

De eerste weken

De paartijd van de vos loopt van december tot in februari. Vervolgens worden eind maart of begin april, na een draagtijd van ruim 50 dagen, meestal 4 of 5 welpjes geboren. De geboorte vindt doorgaans plaats in een ondergronds hol, ook wel ‘bouw’ genaamd. Gedurende de eerste vier weken na de geboorte wordt melk gedronken bij de moeder. Na die tijd krijgen de jongen vast voedsel.

Jong geleerd, oud gedaan

Na ongeveer een maand in het hol te hebben doorgebracht, is het in mei tijd dat de welpjes de buitenwereld gaan verkennen. Een groot deel van de tijd zijn de welpjes echter met elkaar bezig. Regelmatig klauteren ze over elkaar heen en vinden er stoeipartijtjes plaats. Oren en staart van een broertje of zusje zijn daarbij favoriete doelwitten om in te bijten.

Geniet voorzichtig

Er is veel geluk nodig om jonge vosjes tegen te komen. Het hol zit vaak goed verborgen en de welpjes blijven in het begin dichtbij de ingang. Kom je ze toch tegen? Genieten! Houd daarbij wel ruim afstand, stel jezelf beschut op en let op de windrichting (zorg dat deze naar je toe staat).