wel 15 kinderen passen er op de tapijtschommel
wel 15 kinderen passen er op de tapijtschommel Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Tapijtschommel in speelweide van De Eshof in Elst draagt de naam Luc

‘Schommel was zijn favoriete speeltoestel’

“Het is best een emotioneel moment.” Zo brengt Marianne van den Crommenacker de onthulling onder woorden van de naam van de tapijtschommel in de speelweide van De Eshof in Elst. Het speeltoestel draagt de naam van haar zoon Luc, die negen jaar geleden overleed. Hij werd 7 jaar.

Door Vincent Bos

ELST – Luc van den Crommenacker uit Beek en Donk was een meervoudig gehandicapte jongen. Zijn tante Anke Moulijn uit Elst nam hem vaak mee naar de speelweide. Ze nam zondags en in vakanties de zorg van Luc op zich.

De schommel was zijn favoriete toestel. “Schommelen gaf hem rust”, zegt zijn vader Michael van den Crommenacker die er met zijn vrouw Marianne deze zaterdag bij is als de naam van de tapijtschommel zichtbaar is. De onthulling wordt verricht door kinderburgemeester Eva Gül en wethouder Wijnte Hol van de gemeente Overbetuwe. Intussen zie je de vele kinderen bellen blazen. Het geeft de opening een feestelijk karakter.

Luc kwam graag naar Elst. Anke Moulijn had een bijzondere band met hem. Ze kan er vanwege een lang geleden gemaakte afspraak niet bij zijn. Door corona heeft de onthulling lang op zich laten wachten. Nu activiteiten met publiek weer zijn toegestaan, kan het feest doorgaan.

De tapijtschommel is al enige tijd in gebruik. Het is bij de kinderen een populair speeltoestel. “We wilden een toestel dat toegankelijk is voor kinderen met en zonder beperking”, verklaart speelweidevoorzitter Jan Arts de aanschaf ervan.

Met het toegankelijk maken van de speelweide is al eerder een begin gemaakt: Arts: “Hier mogen fietsers het terrein niet op. Eerder konden mensen met een rollator en kinderwagen er vanwege de afzetting evenmin komen. Door een kiwisluis aan te brengen kunnen zij nu wel hier komen.”

“Toen kwam de gedachte aan een speeltoestel dat inclusief is. Dus te gebruiken door kinderen met en zonder beperking. Luc was een jongen die hier met zijn oppasmoeder Anke kwam. Hij wilde altijd schommelen. Zo is het idee voor de tapijtschommel ontstaan”, zegt Jan Arts.

Het is wel een speeltoestel met een prijskaartje: 8.750 euro. De cheques van OverbetuweDoet hebben daaraan bijgedragen. In zijn toespraak zegt Jan Arts dat Anke Moulijn alleen al 75 cheques heeft kunnen verzilveren. In de winkel waar ze werkt konden klanten deze cheques doneren.

Jan Arts noemt de tapijtschommel de parel van de speelweide. Om te voorkomen dat kinderen hard vallen lag er eerst zand onder het toestel. Maar dan kunnen kinderen in een rolstoel er weer niet bij. Daarom is ervoor gekozen het zand te vervangen door Grastech, rubberen grastegels.

Wethouder Wijnte Hol vindt de tapijtschommel prachtig. “Vooral de gedachte die erachter zit, spreekt me aan. Het symboliseert dat bij De Eshof iedereen welkom is.” Kinderburgemeester Eva Gül noemt het speeltoestel een supermooie oplossing.

Marianne en Michael van den Crommenacker krijgen naderhand een bijzondere fles wijn. Op het etiket prijkt de naam van hun zoon Luc.