(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Iedereen is blij dat Lentemarkt Julianaschool Heteren doorgaat

‘Je merkt dat mensen er veel zin in hebben’

HETEREN – Vol trots laat een meisje aan leerkracht Ageeth de Kleine zien dat ze net boeken van Janneke Schotveld op de kop heeft getikt. De aanschaf heeft een reden. De schrijfster bezoekt binnenkort de Julianaschool in Heteren. Het meisje heeft het boek gekocht op de Lentemarkt van de school.

Door Vincent Bos

Vanwege coronabeperkingen hebben ze twee jaar op deze altijd druk bezochte schoolmarkt moeten wachten. Tot teleurstelling van velen. Maar nu mogen ze weer en dus komen kinderen en hun ouders in opperbeste stemming massaal naar deze markt rondom de Julianaschool.

Daar treffen ze als vanouds de enthousiaste directrice Esther Gunsing bij het Rad van Fortuin. Ze prijst zich gelukkig dat ze het ene na het andere artikel kan weggeven aan de winnaars. Want de school is door het bedrijfsleven uit Heteren en omgeving goed bedeeld en dus is er veel te winnen.

“Iedereen is heel blij dat de schoolmarkt door kan gaan. Het is echt fantastisch dat het weer kan. Je merkt aan alles dat de mensen er zoveel zin in hebben”, zegt ze als ze even van het prijzenpodium is afgestapt.

Voorheen was de schoolmarkt in september. Nu is die naar voren gehaald. Met stralend weer als beloning. De markt is het werk van de oudercommissie die het thema heeft bedacht. De markt staat in het teken van de lente. Dat is goed te zien aan de knutselwerken van de kinderen die een vrolijk uitstraling hebben.

De opbrengst van de markt is volgens Esther Gunsing bestemd voor een educatief uitstapje. Het Openluchtmuseum is een optie.

Aan medewerking heeft de school geen gebrek. Ook oud-vrijwilligers helpen mee. Daar is Gerard Bressers een voorbeeld van. Hij bemant de kraam met curiosa. Dat is hem wel toevertrouwd. Want hij staat ook een paar keer per jaar met een kraam met allerhande spullen bij stadion Gelredome in Arnhem.

“Mijn kinderen zijn ouder geworden en zitten niet meer op de school, maar ik help graag mee. Ik ben altijd in voor vrijwilligerswerk. Morgen haal ik voor Scouting Zetten weer oud papier op. Zo zet ik me ook in voor de speelweek in Heteren. Op een school tref je de potentiële kandidaten voor de speelweek. We zijn nu bezig om kinderen van minima naar de speelweek te krijgen. We hopen daarnaast dat kinderen uit Oekraïne kunnen meedoen.”

Soms koopt hij op de schoolmarkt bijzondere onderwerpen. “Een keer lag er aan het eind van de markt nog zo’n bimbamklok in de kraam. Die heb ik toen maar gekocht.”

Ook dit keer kun je op de markt van alles kopen. Kinderen leven zich uit op de springkussen of doen aan tal van spelletjes mee. En als ze honger krijgen, kunnen ze terecht bij de snackmobiel of de tanden in een oliebol zetten.