(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Project van De Verbinders in Elst spreekt mensen aan

In caravan komen diepgaande gesprekken tot stand

ELST - Soms komt iemand langs die zijn of haar levensverhaal kwijt wil. In de kleine en knusse caravan langs de Grote Molenstraat in Elst ontstaan op die manier gesprekken met diepgang. Voor bijzondere ontmoetingen moet je hier zijn. Precies zoals de initiatiefnemers van De Verbinders dat zo graag zien.

Door Vincent Bos

‘Kom op bezoek en laat ons weten waar jij blij van wordt’. Met die uitnodigende woorden worden voorbijgangers opgeroepen de caravan in te stappen. Daar bieden Renate Diks en Judith Harmelink een luisterend oor en hopen ze dat er mooie verbindingen ontstaan met unieke mensen uit het dorp en in algemene zin, zo staat er geschreven.

De caravan staat geparkeerd op de hoek van Bachstraat en Grote Molenstraat. Ter herkenning hangen ballonnen in de heg. Elke week op zaterdag of zondag kunnen mensen hier hun hart uitstorten. Soms vragen ze om tarotkaarten te leggen. Er kunnen boeken geruild worden en er liggen kristallen stenen.

Wat die boeken betreft vind je hier werken van onder andere Dan Brown, Nico Dijkshoorn en Elisabeth George. En niet te vergeten de bijzondere boeken die Renate Diks via haar uitgeverij Mooi Mens heeft uitgebracht. Boeken over gezondheid, over autisme, over ervaringsverhalen.

De caravan staat er elke week op zaterdag of zondag. Deze keer is buurvrouw Gytha van der Veer op bezoek. Ze komt hier wel vaker. Ze heeft een prachtige kussensloop uit Iran in het kastje gelegd. Zo mee te nemen door de liefhebber. Het idee van De Verbinders spreekt haar aan. Net zoals het ruilen van voorwerpen. “En het is er gezellig”, zegt ze.

De retrocaravan staat voor het huis van Judith Harmelink, therapeut van beroep. Gesprekken met diepgang zijn haar wel toevertrouwd. Ze geniet zichtbaar van de ontmoetingen die in de caravan tot stand zijn gekomen. “Het is zo leuk dit te kunnen doen. Er zijn zoveel unieke mensen die hun verhaal willen vertellen. Zo was er een man van 85 die een prachtig boek mee bracht. Hij vertelde er vol passie over. En als ik dan die twinkeling in zijn ogen zie, dan denk ik ‘hier doe ik het voor’.”

Ze heeft geconstateerd dat er behoefte is aan een dergelijk concept. “Zo’n plek als deze is er niet in Elst. “Als mensen hun levensverhaal met je delen, inspireert mij dat. Ik word er blij van te zien wat het met mensen doet. Je krijgt er zelf nieuwe energie van. Mensen die hier komen, vinden dit ook een fijne plek. We oordelen niet. Dat is belangrijk. Iedereen mag er zijn wie hij of zij is. Er wordt door de mensen vanuit het hart gesproken.

De reacties van de bezoekers zijn positief. Het boek op tafel is er het bewijs van. ‘Super initiatief’, schrijft de een. ‘Tof idee’, meent de ander.