Dansend op de schietschijf. (foto: Hanny Harrewijn)
Dansend op de schietschijf. (foto: Hanny Harrewijn) Foto: Hanny Harrewijn

Theateruitvoering

in kader van Vrijheid

HUISSEN - De door corona uitgestelde theatrale uitvoering in het kader van Gelderland Herdenkt kreeg een bijzondere dimensie. Het decor was op 23 en 24 april de kloostertuin van het Dominicanenklooster in Huissen.

In het najaar van 1944 was het klooster een toevluchtsoord. Juist deze plek nodigt uit om hetgeen toen gebeurde te verbinden met wat nu in onze wereld gebeurt. De wereld lijkt weer op de kop te staan en de vrijheid staat onder druk. Door tientallen acteurs werd op een achttal locaties in de tuin een presentatie gegeven. Door zang, poëtische voordrachten, muziek en dans werd verhaalt.

De oude muren waren getooid met afbeeldingen waarop plekken in de omgeving te zien zijn in de combinatie ' nu en het geweld uit 1944' . Het weer was iedereen goed gezind. Het werd als een zegen van boven ervaren.
Luchtigheid en tragische aspecten werden uitgebeeld. Treffend was het optreden van jonge dansers. Zij beeldden met hun koffers vluchtelingen uit in het in het gras verwerkte labyrint. Zoekend naar een uitweg.

Het labyrint leek echter gaandeweg op een schietschijf. Het deed bezoekers ook denken aan de kwetsbare positie van de voor oorlog vluchtende burgers. In de afsluiting werd bij de ontspannen nazit stil gestaan bij het feit dat Vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Het Exoduscomité moest besluiten de inschrijving te stoppen gezien de grote belangstelling voor dit actuele evenement in de open lucht. Bezoekers en acteurs vormden als het ware één geheel in de beleving van de tweedaagse. Kijk voor meer komende activiteiten op www.exodushuissen.nl.