(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Jongerencentrum in Driel is vierde in gemeente Overbetuwe

‘Eindelijk plek waar jongeren naartoe kunnen’

DRIEL - De bar hebben de jongeren zelf gebouwd. Daar zijn Niels Scheers en Sven van Put best trots op. Beide tieners hebben uitgekeken naar de opening van het jongerencentrum in Driel. Dan kunnen ze de volgende winter binnen chillen en is het buiten staan in koude maanden echt verleden tijd.

Door Vincent Bos

Soms zaten ze bij een van de vrienden thuis. Maar dat is toch niet de ideale oplossing om als jongeren samen te komen, zeggen Niels Scheers (15) en Sven van Put (17). Of ze waren te vinden op het pannaveld. Wat dan weer tot overlast leidde vanwege de muziek. “Af en toe kwam Handhaving langs. Dan waren er klachten over geluid of hadden bewoners er last van dat we aan het voetballen waren.”

Nog geen naam...

Dan is het nieuwe jongerenverblijf in ontmoetingscentrum De Oldenburg de ideale oplossing. Ze kunnen er terecht in de ruimte waar eerst de muziekschool gehuisvest was. Met een eigen ingang. Mooier kan het niet. Het jongerencentrum heeft alleen nog geen naam. Op de deur staat wel 3L. De een vindt dat een leuke ingeving, de ander helemaal niet.

De jeugd heeft de inrichting zelf geregeld. “We hadden een budget voor de aankoop van hout voor het maken van de bar. De banken hebben we gevonden op Marktplaats of elders”, zeggen Niels en Sven.

Dat Driel nu eindelijk een eigen jongerencentrum heeft, is echt een kwestie van de lange adem geweest, meent Ronald Smeenk, een van de bij de opening aanwezige ouders. “We zijn al heel lang bezig. Het is heel knap dat Benny het zo lang vol heeft gehouden om er achteraan te zitten.”

Doorzettingsvermogen

Met Benny doelt hij op Benny Voorn, de jongerenwerker van Forte Welzijn. Ook wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder van de gemeente Overbetuwe prijst zijn doorzettingsvermogen. “Het is bewonderenswaardig hoe Benny met al zijn energie ervoor gezorgd heeft om die jongerencentrum voor elkaar te krijgen.”

Binnen kunnen jongeren op vier banken met elkaar chillen. Er staat een bar, er is een voetbaltafel en ze kunnen het als darter tegen elkaar opnemen.

Het is in Overbetuwe het vierde jongerencentrum. Heteren, Zetten en Elst gingen Driel voor. De opening werd verricht door Indy Weijman (9) en Janet Boeijen (24). “Eindelijk is er een plek waar jongeren naar toe kunnen”, zegt de laatste. “Zo zijn ze van de straat af. Ik was voorheen ook altijd buiten aan het chillen. We wilden niet thuis zijn. We kwamen vaak samen op het duivenveld. Maar dat is nu geen hangplek meer.”

Janet Weijman neemt soms op vrijdag de mocktailavonden voor haar rekening. Dan schenkt ze cocktails zonder alcohol. “Er is in Driel zeker behoefte aan een jongerencentrum. We willen er vooral voor zorgen dat jongeren een fijne plek hebben om naar toe te gaan.” Waarbij Benny Voorn ook de ouders uitnodigt om af en toe eens te komen kijken.

(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)