Afbeelding
Foto:

Toegankelijke wandelpaden

HEMMEN - Het is volop lente. De wandelpaden van Hemmen zijn zeer in trek. Elke dag wandelen er gezinnen en hondenbezitters. Bij mooi weer kan het druk zijn. Er zijn ook wandelaars en joggers die juist weer en wind trotseren om kilometers te maken.

Er is wel een probleem met name voor de vierwielers: mensen in een (elektrische) rolstoel, op een scootmobiel, met een rollator of kinderwagen. Bruggetjes zijn niet of moeilijk te nemen en er staan hekken die de doorgang verhinderen. Helaas is het niet mogelijk al die hekken weg te halen. Ze zijn geplaatst om ongewenste bezoekers zoals (cross)brommers, fietsers en ruiters tegen te houden. Die beschadigen paden en hinderen wandelaars.

Reden voor vierwielers Nel Achterhes en Chris Colijn en hun partners om een project te beginnen: het wandelpadenstelsel op landgoed Hemmen toegankelijker maken voor vierwielers. Het Lijndensche Fonds heeft aangegeven mee te willen werken op voorwaarde dat er een verantwoorde financiële dekking voor uitvoering van de plannen is. Eerste stap was een inventarisatie van alle hekken en bruggen.
Ook is informatie verzameld over speciale hekken waar vierwielers wel en tweewielers niet door kunnen. Binnenkort zal één dergelijke doorgang worden neergezet om te zien of zo’n oplossing in de praktijk goed werkt. De hieraan verbonden kosten zal landgoed Hemmen dragen. De projectleden zijn heel enthousiast over hun taak en zullen ook kijken naar uitbreiding van het wandelpadenstelsel richting station Hemmen-Dodewaard. Heeft u vragen of suggesties, dan kunt u contact opnemen met: Lida van de Voorde, telefoon 06 44539131.