Afbeelding
Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘Dat herensociëteit stopt is best jammer’

Algemeen

ELST - Het gezelschap bestaat louter uit mannen. Dat is al sinds de oprichting zo. Herensociëteit De Harmonie in Elst heeft het lang volgehouden. Een dalend ledental is er de oorzaak van dat deze club het na 181 jaar voor gezien houdt. Een afscheid met weemoed en herinneringen aan betere tijden.

Door Vincent Bos

Voor de laatste maal zijn de mannen bijeen in De Hucht in Elst. Voor enig vermaak, een goed gesprek en een heerlijke maaltijd. Deze keer zijn de vrouwen erbij. Al was dat de laatste jaren wel vaker het geval. Zeker als de groep een excursie ondernam. Want tijden veranderen. Al waren er nog steeds soosavonden voor de mannen alleen.

Wie in de archieven speurt naar plekken waar ze bijeen kwamen, komt oude namen tegen van etablissementen die allang niet meer bestaan. Wat te denken van café De Roos of hotel-café De Harmonie. Al staat die naam nog steeds op de gevel van een pand aan Rijksweg-Noord.

Tegenwoordig komen de mannen bijeen in sociaal cultureel centrum De Wieken. Althans degenen die er over zijn. “We hebben tijden gekend met 45 leden, zegt secretaris Bas Franses. “Iedereen kon lid worden. Er was geen ballotage. Nu hebben we nog slechts 19 leden. We stoppen ermee omdat we te oud worden.”

“Er is geen nieuwe aanwas van leden meer”, zegt Ben van Deelen (74) die veertien jaar geleden bij De Harmonie kwam en een van de laatste nieuwkomers is. “Je werd lid omdat je gevraagd werd door een van je vrienden. Ik was gestopt met mijn werk en had de tijd. Je ontmoette hier allerlei gesprekspartners. Als je nu iets wil weten over hypotheken, zoek je dat op internet op. Vroeger sprak je er op de Harmonie over met iemand met kennis van zaken. Zo ging dat.”

“We kwamen bijeen om te kaarten of gezellig te ouwehoeren. De gespreksonderwerpen variëren, weet Bas Franses. “Het kan gaan over allerlei dorpse zaken maar ook over de politiek.”

Ben van Deelen vult aan: “Het waren interessante gesprekken. Je stak er altijd wat van op. Bovendien waren er interessante lezingen. Die van kunstenaar Ron Augustus uit Zetten heeft me zeer aangesproken. Wat een geweldenaar. Prachtig om naar te luisteren. Moet je zeker ook een keer doen.”

Iedere nieuwkomer werd door een van de leden geïntroduceerd, vertelt Jan Coenen (81). Hij werd voorgedragen door Leen Stout. “We waren een van de eerste protestanten die erbij kwamen. Nu speelt religie geen rol meer.”

De laatste jaren neemt het ledental dus af, ziet Jan Coenen. “Het begint uit te sterven. Dat de Herensociëteit stopt vind ik wel jammer. Al is het begrijpelijk. De meeste mensen willen er ’s avonds niet meer op uit. En door corona werden het er nog minder. Het is goed dat er de laatste jaren ook activiteiten waren met de vrouwen erbij. Dan is het toch gezelliger.”