Napoleon schrijft de Code Civil. Schilderij van Jean-Baptiste Mauzaisse, 1833.
Napoleon schrijft de Code Civil. Schilderij van Jean-Baptiste Mauzaisse, 1833. Foto: Onbekend

'Napoleons nalatenschap' bij Marithaime

ELST - Op dinsdag 12 april houdt Lotte Jensen, auteur van het boek "Napoleons nalatenschap" een lezing over dit onderwerp in Het Wapen van Elst. Aanvang is 20.30 uur. Entree inclusief een kop koffie bedraagt kost vijf euro, voor leden van Marithaime gratis.

In 2021 was het tweehonderd jaar geleden dat Napoleon Bonaparte, een van de invloedrijkste figuren uit de Europese geschiedenis, stierf. De Franse generaal bouwde een gigantisch leger op en onderwierp grote delen van Europa aan zijn macht. Zijn optreden liet diepe sporen na in de Nederlandse samenleving: hij voerde tal van veranderingen door die het sociale leven ingrijpend veranderden en die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn - denk aan de invoering van de Code Napoléon of de burgerlijke stand. De Nederlandse monarchie stamt eveneens uit die tijd.

Lotte Jensen (1972), woonachtig in Elst, is hoogleraar Nederlandse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze publiceert over nationale identiteitsvorming, Nederlandse literatuur en geschiedenis.